Wegańskie bezglutenowe placki z cukinii

W wielu przepisach na placuszki z cukinii pojawia się krok odciskania startej cukinii z wody na gazie lub sitku, żeby masa nie była zbyt wodnista. W kolejnych krokach pojawia się natomiast zalecenie dodania mleka czy jajka. Postanowiłam stworzyć przepis, w którym nie marnujemy tego cennego soku z cukinii – w końcu wylewając go tracimy witaminy.

W moim przepisie startą cukinię ugniatamy z dwoma rodzajami mąki, a sok skleja masę na placki. Masę doprawiamy czosnkiem, pieprzem ziołowym, kurkumą i ostrą papryką – aby placki miały wielowymiarowy, ciekawy smak. Placki dostarczają nieco białka – a to za sprawą mąki z ciecierzycy oraz pestek słonecznika. Zapraszam do testowania!

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 1 średnia cukinia (ok. 320g)
  • ⅔ szklanki mąki kukurydzianej
  • ⅓ szklanki mąki z ciecierzycy (lub soczewicy lub grochu)
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • ⅓-½ szklanki pestek słonecznika
  • po ½ łyżeczki: czosnku granulowanego, pieprzu ziołowego (albo mielonej kolendry), oregano (albo ziół prowansalskich), soli, pieprzu
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy (można pominąć albo zastąpić curry), ostrej papryki w proszku
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Instrukcje

  • Cukinię myjemy i ścieramy (ze skórką) na grubych oczkach tarki.
  • Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy i wodę, mieszamy - powstanie gęsta masa. Dodajemy cukinię i ugniatamy masę rękoma przez 1-2 minuty - cukinia puści trochę soku , który sklei masę. Dodajemy oliwę, mieszamy. Dodajemy pestki słonecznika i mieszamy.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 4 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy). Łyżką nabieramy po 1 łyżce masy, masę wykładamy na patelnię i przyklepujemy z wierzchu, podobnie z kolejnymi porcjami masy. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony.

    Bezglutenowe placki z cukinii

  • Placuszki można jeść jako element większego dania, albo podać same - z sosem (polecam keczup albo ulubiony ostry sos, np. majonezowy z chili) i skrojonym pomidorem. Smacznego!

    Bezglutenowe placki z cukinii

Komentarze:

  1. Przepyszne, odżywcze placuszki! Przyprawy robią robotę. Dzięki za przepis! Z przyjemnością będę przyrządzać.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cieszę się, że i Tobie smakują! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close