Wysokobiałkowy makaron ze szparagami

Do smakowitego połączenia szparagów z makaronem warto dodać źródła białka, by cieszyć się pełnowartościowym, odżywczym posiłkiem. W tej wegańskiej opcji używam makaronu strączkowego, a danie wzbogacam w tofu posmażone z przyprawami. Konsystencję całości uprzyjemnia kremowy sos z goryczkową nutą.
Składniki
- 150-180g makaronu z zielonego groszku lub innego makaronu strączkowego
- 1 pęczek szparagów (500g)
- 1 kostka tofu (180-200g)
- 1 mała cebulka lub ½ większej
- 2 ząbki czosnku
- 100-150ml śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego (ok. ½ opakowania śmietanki lub ⅓ puszki mleczka kokosowego)
- 3 łyżki oliwy
- do tofu: po ⅓ łyżeczki soli, kurkumy, słodkiej papryki
- do sosu: 1 łyżka musztardy, 2 łyżki płatków drożdżowych lub wegańskiego parmezanu (można pominąć)
- do podania: posiekany koperek lub szczypiorek, świeżo mielony pieprz, opcjonalnie płatki drożdżowe/wegański parmezan
Instrukcje
-
Tofu kroimy w kosteczkę. Obraną cebulę siekamy drobno. Od umytych szparagów odcinamy końcówki (w ⅓ długości), resztę kroimy na 2cm kawałki. Czosnek siekamy drobno.
-
Makaron gotujemy według instrukcji - ja gotowałam kilka minut i pilnowałam, żeby się nie rozgotował.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy tofu. Posypujemy przyprawami, mieszamy i smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas. Przesypujemy do miski.
-
Na patelni (można użyć tej samej) na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy 1-2 minuty. Wrzucamy szparagi, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy 2 minuty, mieszając.
-
Do warzyw wlewamy śmietankę roślinną i dodajemy musztardę, mieszamy. Opcjonalnie dodajemy płatki drożdżowe. Kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem (po ok. ⅓ łyżeczki).
-
Na patelnię dodajemy makaron i dolewamy ⅓ szklanki wody, mieszamy. Dodajemy tofu.
-
Makaron polecam podawać posypany płatkami drożdżowymi i zieleniną np. szczypiorkiem, bazylią lub koperkiem.
-
Smacznego i na zdrowie!