Wiosenny bulgur z warzywami i tofu

Kategorie specjalne

Kolorowy, wiosenny, optymistyczny obiad. Na wskroś zdrowy: jest w nim kasza, kilka różnych warzyw i tofu. Przyprawiony tak, żeby wywoływać radość z jedzenia. Polecam!

Porcje 5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 400g kaszy bulgur
  • 2 kostki tofu naturalnego (albo wędzonego albo w jakiejś marynacie)
  • 1 średnia cukinia
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 1 łyżeczce: przyprawy curry, papryki słodkiej
  • po ½ łyżeczki: kurkumy, imbiru mielonego (albo kawałek świeżego), ostrej papryki/chili (można dać nieco mniej)
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 6 łyżek oleju do smażenia

Instrukcje

  • Kaszę bulgur gotujemy około 18-20 minut na niewielkim gazie.
  • Warzywa myjemy. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cukinię na grubsze słupki. Rzodkiewki na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę albo siekamy drobno. Tofu kroimy w kostkę lub słupki.
  • Na dużej patelni/w woku rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i marchew i smażymy 5 minut.
  • Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy rzodkiewkę i cukinię. Smażymy 4 minuty. Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni/woka. Wlewamy tam 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu i czosnek. Smażymy 1 minutę.
  • Wsypujemy przyprawy (curry, kurkumę, imbir, słodką paprykę, ostrą paprykę albo chili) i mieszamy. Dolewamy sos sojowy i syrop klonowy, mieszamy.
  • Do warzyw dodajemy ugotowany bulgur, dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą. Kaszę bulgur z warzywami i tofu podajemy obsypaną posiekanym szczypiorkiem, można ją dodatkowo posypać sezamem. Smacznego!

    Wiosenny bulgur z warzywami i tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close