Kolorowy, wiosenny, optymistyczny obiad. Na wskroś zdrowy: jest w nim kasza, kilka różnych warzyw i tofu. Przyprawiony tak, żeby wywoływać radość z jedzenia. Polecam!
Czas przygotowania
40 min
-
400g kaszy bulgur
-
2 kostki tofu naturalnego (albo wędzonego albo w jakiejś marynacie)
-
1 średnia cukinia
-
2-3 średnie marchewki
-
1 pęczek rzodkiewki
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
4 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka syropu klonowego/z agawy
-
2 łyżki soku z cytryny
-
po 1 łyżeczce: przyprawy curry, papryki słodkiej
-
po ½ łyżeczki: kurkumy, imbiru mielonego (albo kawałek świeżego), ostrej papryki/chili (można dać nieco mniej)
-
½ pęczka szczypiorku
-
6 łyżek oleju do smażenia
-
Kaszę bulgur gotujemy około 18-20 minut na niewielkim gazie.
-
Warzywa myjemy. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cukinię na grubsze słupki. Rzodkiewki na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę albo siekamy drobno. Tofu kroimy w kostkę lub słupki.
-
Na dużej patelni/w woku rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i marchew i smażymy 5 minut.
-
Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy rzodkiewkę i cukinię. Smażymy 4 minuty. Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni/woka. Wlewamy tam 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu i czosnek. Smażymy 1 minutę.
-
Wsypujemy przyprawy (curry, kurkumę, imbir, słodką paprykę, ostrą paprykę albo chili) i mieszamy. Dolewamy sos sojowy i syrop klonowy, mieszamy.
-
Do warzyw dodajemy ugotowany bulgur, dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą. Kaszę bulgur z warzywami i tofu podajemy obsypaną posiekanym szczypiorkiem, można ją dodatkowo posypać sezamem. Smacznego!