Makaron z warzywami i fasolą w sosie pomidorowym

Kategorie specjalne

,

Klasyczny wegański posiłek – makaron z sosem pełnym warzyw i elementem białkowym – tu fasolą. Doprawiony od serca.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 250-300g makaronu
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 240-280g białej fasoli (zawartość jednej puszki albo gotowana domowo)
  • po 1 łyżeczce: bazylii, oregano
  • po ⅔ łyżeczki: wędzonej papryki, słodkiej papryki w proszku
  • po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 4-5 łyżek płatków drożdżowych
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: posiekana natka pietruszki (u mnie z ⅕ dużej natki)

Instrukcje

  • Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew (obraną lub bez obierania, umytą) w cienkie półplasterki. Cukinię kroimy w półplasterki. Czosnek siekamy bardzo drobno albo przeciskamy przez praskę.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i marchewkę i smażymy przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • W międzyczasie gotujemy makaron (u mnie orkiszowy penne).
  • Na patelnię dorzucamy cukinię, smażymy 4 minuty mieszając co jakiś czas. Dodajemy czosnek oraz przyprawy (paprykę wędzoną i słodką, bazylię, oregano, sól i pieprz), mieszamy przez 1 minutę. Fasolę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą na sitku, a następnie dorzucamy na patelnię.

    Makaron z warzywami i fasolą w sosie pomidorowym

  • Na patelnię wlewamy passatę pomidorową i ewentualnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika, aby nie bulgotało za mocno i dusimy przez 3-4 minuty. Wsypujemy płatki drożdżowe i mieszamy.
  • Sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem daniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i ewentualnie większą ilością płatków drożdżowych. Smacznego!

    Makaron z warzywami i fasolą w sosie pomidorowym

Komentarze:

  1. skonstrernowany says:

    CO ZROBIĆ Z FASOLĄ???

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Słuszne pytanie, zabrakło wzmianki w przepisie! Już poprawiłam. Opłukaną z zalewy fasolę z puszki (lub ugotowaną domowo fasolę) należy dorzucić na patelnię do podsmażonych warzyw, przed wlaniem passaty. Dzięki za czujność, pozdrawiam! 🙂

      1. już nie skonsternowany says:

        DZIĘKUJĘ!!!!! ZABIERAM SIĘ DO ROBOTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close