udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczone frytki z batata z sosem z tahini

Bataty i tahini idealnie do siebie pasują – bataty słodkie i lekkie, tahini goryczkowata i kremowa. Pieczone frytki z batata z dodatkiem sosu z tahini można zajadać same albo podać z wegańskim burgerem, falafelami czy kiełbaskami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

750g batatów (u mnie 3 bataty)
2 łyżki oleju (np. rzepakowy)
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
⅓ łyżeczki pieprzu
szczypta soli
*zamiast powyższych przypraw można użyć - 2 ½ łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków
Sos tahini:
2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny)
3-4 łyżki ciepłej wody
⅓ łyżeczki soli
opcjonalnie: szczypta (nie więcej niż po ¼ łyżeczki) pieprzu, kurkumy, ostrej papryki
2 łyżki sezamu

Instrukcje

1
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
2
Bataty myjemy, odkrawamy zdrewniałe końcówki i ewentualnie obieramy (ja nie obieram, w razie potrzeby odkrawam tylko brzydkie kawałki skórki). Kroimy na plastry, a następnie plastry na kształt frytek.
3
Pokrojone bataty wsypujemy do miski lub garnka, polewamy 2 łyżkami oleju i wsypujemy przyprawy: czosnek granulowany, słodką i wędzoną paprykę, pieprz, sól (albo gotową mieszankę przypraw do ziemniaków). Mieszamy bataty łyżką tak, aby pokryły się olejem i przyprawami.
4
Bataty przesypujemy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie po całej blaszce, tak aby w miarę możliwości frytki się nie dotykały. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
5
W międzyczasie przygotowujemy sos tahini: tahini (pastę sezamową), sok z cytryny, ciepłą wodę, sól i opcjonalnie dodatkowe przyprawy mieszamy energicznie łyżeczką do połączenia się składników albo blendujemy.
6
Sprawdzamy, czy frytki z batata są wystarczająco miękkie. Jeśli nie - dajemy im jeszcze kilka minut w piekarniku, ale uważajcie, żeby nie zrobiły się zbyt miękkie. Upieczone frytki polewamy sosem z tahini i posypujemy sezamem. Zajadamy solo albo podajemy jako dodatek do roślinnego burgera, falafeli itp.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode