Eksplozja lata, czyli sałatka z malinami

Kategorie specjalne

Sałatka tryskająca latem i słońcem. Maliny, cytryna i mięta przywodzą na myśl lemoniadę. Awokado, garść pestek słonecznika i przyprawy przemieniają ją w posiłek dobry na rozpoczęcie dnia (ja zjadam ją w towarzystwie pieczywa z pastą), lekką kolację lub pełną witamin przekąskę.

Porcje 2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 2 szklanki malin (⅔ standardowego opakowania)
  • 1 większe awokado lub 1,5 mniejszego
  • 5-6 łyżek pestek dyni lub podobna ilość orzechów włoskich
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta chilli lub ostrej papryki w proszku
  • kilka listków świeżej mięty (można zastąpić świeżą bazylią lub pominąć)
  • opcjonalnie: 2-3 garści szpinaku (do wyłożenia misek przed nałożeniem do nich sałatki)

Instrukcje

  • Maliny przebieramy i wyrzucamy zepsute owoce, resztę myjemy pod bieżącą wodą.
  • Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Wyciskamy sok z 1 cytryny lub limonki do miseczki, dolewamy oliwy, dosypujemy soli i pieprzu i ewentualnie chilli, mieszamy energicznie widelcem.
  • Na dnie miseczek wykładamy szpinak (jeśli go używamy), wsypujemy maliny oraz pokrojone w kostkę awokado. Posypujemy pestkami dyni i polewamy dressingiem z soku z cytryny. Sałatkę posypujemy pokrojonymi listkami mięty.
  • Sałatkę najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu, ewentualnie w przeciągu dnia po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close