Szalenie gładki, lekko słodkawy, przyprawiony delikatnie korzennie sos do makaronu z pieczonej dyni.
Żeby całość była naprawdę ekstra i żeby nikt nie był w stanie przejść obok niego obojętnie – makaron z sosem proponuję podać z orzechami prażonymi z przyprawami. Oraz szpinakiem zblanszowanym na oliwie i czosnku.
Całość dzięki mieszance faktur i smaków jest zaskakująco pyszna, a przy tym nieco wytworna. Zdecydowanie warta upieczenia dyni!
Czas przygotowania
45 min
-
250g makaronu (u mnie kokardki)
-
½ małej dyni hokkaido (450-500g) albo kawałek dyni piżmowej/muscat
-
200ml śmietanki sojowej/owsianej (polecam Alpro w małym kartoniku, dostępna dyskontach) albo mleczka kokosowego
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
-
po ½ łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, soli
-
po ⅓ łyżeczki: kurkumy, gałki muszkatołowej, ostrej papryki w proszku, pieprzu
-
¾ szklanki mieszanki orzechów i/lub pestek dyni
-
po ⅓ łyżeczki: curry, wędzonej papryki
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1,5 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka syropu klonowego
-
opcjonalny blanszowany szpinak: 80-100g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku i 1 łyżka oliwy
-
Dynię kroimy (hokkaido nie obieramy ze skórki, skórka jest jadalna i mięknie podczas pieczenia) na plastry, wykrawamy miękki miąższ z pestkami. Pieczemy w 190°C przez 30 minut.
-
Upieczoną dynię blendujemy ze śmietanką sojową albo mleczkiem kokosowym, płatkami drożdżowymi, czosnkiem i przyprawami (słodka papryka w proszku, kurkuma, gałka muszkatołowa, ostra papryka w proszku, sól i pieprz).
-
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
-
Orzechy (u mnie migdały i laskowe) kroimy na połówki. Patelnię (suchą) rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka) i wrzucamy pestki dyni i/lub orzechy. Prażymy na suchej patelni przez 1 minutę, po czym wsypujemy przyprawy, prażymy przez kilkanaście sekund. Następnie wlewamy sos sojowy, syrop klonowy i oliwę i mieszamy, póki orzechy i pestki nie pokryją się sosem.
-
Sos dyniowy podgrzewamy lekko w garnku, wrzucamy do niego makaron i mieszamy.
-
Opcjonalnie możemy przygotować do podania podduszony na oliwie i czosnku świeży szpinak. Rozgrzewamy na średniej mocy palnika 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojony na plasterki czosnek, mieszamy. Wrzucamy umyte liście szpinaku, zmniejszamy moc palnika i mieszamy do momentu, kiedy liście szpinaku “zwiędną”.
-
Makaron w sosie dyniowym serwujemy posypany prażonymi orzechami i opcjonalnie z blanszowanym szpinakiem. Smacznego!
Pyszne, szczególnie interesujący jest ten sposób na orzechy
Cześć Ewa! Cieszę się, że i Tobie smakowało, dzięki za komentarz! 🙂
Dzień dobry,
A czy można wykorzystać dynię mrożoną?
Pozdrawiam
Nie próbowałam, ale myślę że tak! Tylko musi być na którymś etapie – przed mrożeniem lub po rozmrożeniu – upieczona. Pozdrawiam!