Curry marchewkowo-kalafiorowe

Kategorie specjalne

Curry w pomarańczowych barwach cieszy oko i podniebienie i jak to zwykle z curry bywa – jest niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200-250g suchego ryżu
  • ½ kalafiora
  • ½ pora lub 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
  • 2 łyżki pasty curry* żółtej lub czerwonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ½ puszki pomidorów z puszki lub 1-2 świeże pokrojone na kawałki pomidory
  • 2 łyżki masła orzechowego (można pominąć)
  • 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)
  • opcjonalnie: 1 łyżka sosu tamaryndowego lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • do podania: szczypiorek, orzeszki ziemne, kiełki

Instrukcje

  • Ryż gotujemy według instrukcji.
  • Warzywa kroimy: marchewkę na cienkie talarki, kalafiora na niewielkie różyczki, pora w plasterki (lub cebulę w pióra).
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy marchewkę i kalafiora, smażymy 3 minuty.
  • Dodajemy pora lub cebulę i smażymy 2 minuty.
  • Dodajemy składniki sosu: pastę curry, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy/pomidory, sos sojowy, masło orzechowe, sos tamaryndowy i zagotowujemy sos. W razie potrzeby dodajemy ½-1 szklankę wody - w zależności od pożądanej konsystencji. Zmniejszamy gaz i gotujemy do momentu, kiedy warzywa osiągną pożądaną przez nas miękkość.
  • Danie posypujemy: szczypiorkiem, rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi, kiełkami. Podajemy z ugotowanym ryżem (lub makaronem azjatyckim lub pieczywem).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close