Curry w pomarańczowych barwach cieszy oko i podniebienie i jak to zwykle z curry bywa – jest niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania
30 min
-
200-250g suchego ryżu
-
½ kalafiora
-
½ pora lub 1 cebula
-
2 marchewki
-
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
-
2 łyżki pasty curry* żółtej lub czerwonej
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ½ puszki pomidorów z puszki lub 1-2 świeże pokrojone na kawałki pomidory
-
2 łyżki masła orzechowego (można pominąć)
-
2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)
-
opcjonalnie: 1 łyżka sosu tamaryndowego lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
do podania: szczypiorek, orzeszki ziemne, kiełki
-
Ryż gotujemy według instrukcji.
-
Warzywa kroimy: marchewkę na cienkie talarki, kalafiora na niewielkie różyczki, pora w plasterki (lub cebulę w pióra).
-
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy marchewkę i kalafiora, smażymy 3 minuty.
-
Dodajemy pora lub cebulę i smażymy 2 minuty.
-
Dodajemy składniki sosu: pastę curry, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy/pomidory, sos sojowy, masło orzechowe, sos tamaryndowy i zagotowujemy sos. W razie potrzeby dodajemy ½-1 szklankę wody - w zależności od pożądanej konsystencji. Zmniejszamy gaz i gotujemy do momentu, kiedy warzywa osiągną pożądaną przez nas miękkość.
-
Danie posypujemy: szczypiorkiem, rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi, kiełkami. Podajemy z ugotowanym ryżem (lub makaronem azjatyckim lub pieczywem).