Tortille meksykańskie
Tortille pełne meksykańskich smaków – z czerwoną fasolą rozgniecioną (z dodatkiem przypraw) na pastę, kukurydzą, papryką, awokado i świeżą kolendrą. Razem tworzą niezwykle aromatyczne i sycące połączenie. Smacznego!
Składniki
- 1 opakowanie tortilli (5-6 sztuk)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
- 1 awokado
- 2 papryki upieczone lub konserwowe (albo ew. świeże)
- 1 mała papryczka chili
- ½ czerwonej cebuli (można pominąć)
- 1 limonka
- ½ pęczka świeżej kolendry lub kolendra z doniczki
- po ½ łyżeczki: mielonej kolendry, papryki wędzonej, papryki słodkiej
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
Awokado wydrążamy ze skórki i kroimy w plastry. Papryczkę chili siekamy drobno. Świeżą kolendrę myjemy. Limonkę kroimy w ćwiartki.
-
Przygotowujemy fasolową pastę: fasolę z puszki opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Wsypujemy ją do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub starty na drobnych oczkach tarki) czosnek, przyprawy (mielona kolendra, papryka wędzona i słodka, sól, pieprz) oraz oilwę. Rozgniatamy te składniki na pastę za pomocą tłuczka do warzyw lub widelca, w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody.
-
Na środku tortilli rozsmarowujemy 1 czubatą łyżkę pasty z fasoli. Posypujemy 1-2 łyżkami kukurydzy ze słoika. Na wierzch kładziemy kawałek awokado, kilka plasterków papryczki chili, na to wyciskamy sok z limonki, a potem kładziemy kawałek papryki (ja użyłam upieczonej papryki, ale może być też świeża lub konserwowa, z zalewy) i kilka-kilkanaście listków świeżej kolendry. Opcjonalnie można też dodać pokrojoną na pióra czerwoną cebulę.
-
Tortillę zawijamy: zawijamy od góry, następnie z prawej strony, od dołu i z lewej strony, dociskamy i kładziemy na talerzu/desce. Kroki nadziewania i składania powtarzamy ze wszystkimi tortillami.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i podsmażamy złożone tortille do zarumienienia.
-
Tortille podajemy solo lub z wegańskim sosem czosnkowym. Smacznego!
Bardzo proste w wykonaniu i smaczne. Szybko przepis na zdrowy posiłek. Polecam
Fajnie, że i Tobie posmakowały, i że przepis się przydał! Pozdrawiam 🙂