Tortille meksykańskie

Tortille pełne meksykańskich smaków – z czerwoną fasolą rozgniecioną (z dodatkiem przypraw) na pastę, kukurydzą, papryką, awokado i świeżą kolendrą. Razem tworzą niezwykle aromatyczne i sycące połączenie. Smacznego!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 opakowanie tortilli (5-6 sztuk)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
  • 1 awokado
  • 2 papryki upieczone lub konserwowe (albo ew. świeże)
  • 1 mała papryczka chili
  • ½ czerwonej cebuli (można pominąć)
  • 1 limonka
  • ½ pęczka świeżej kolendry lub kolendra z doniczki
  • po ½ łyżeczki: mielonej kolendry, papryki wędzonej, papryki słodkiej
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

  • Awokado wydrążamy ze skórki i kroimy w plastry. Papryczkę chili siekamy drobno. Świeżą kolendrę myjemy. Limonkę kroimy w ćwiartki.

    Tortille meksykańskie

  • Przygotowujemy fasolową pastę: fasolę z puszki opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Wsypujemy ją do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub starty na drobnych oczkach tarki) czosnek, przyprawy (mielona kolendra, papryka wędzona i słodka, sól, pieprz) oraz oilwę. Rozgniatamy te składniki na pastę za pomocą tłuczka do warzyw lub widelca, w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody.
  • Na środku tortilli rozsmarowujemy 1 czubatą łyżkę pasty z fasoli. Posypujemy 1-2 łyżkami kukurydzy ze słoika. Na wierzch kładziemy kawałek awokado, kilka plasterków papryczki chili, na to wyciskamy sok z limonki, a potem kładziemy kawałek papryki (ja użyłam upieczonej papryki, ale może być też świeża lub konserwowa, z zalewy) i kilka-kilkanaście listków świeżej kolendry. Opcjonalnie można też dodać pokrojoną na pióra czerwoną cebulę.

    Tortille meksykańskie

  • Tortillę zawijamy: zawijamy od góry, następnie z prawej strony, od dołu i z lewej strony, dociskamy i kładziemy na talerzu/desce. Kroki nadziewania i składania powtarzamy ze wszystkimi tortillami.
  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i podsmażamy złożone tortille do zarumienienia.

    Tortille meksykańskie

  • Tortille podajemy solo lub z wegańskim sosem czosnkowym. Smacznego!

    Tortille meksykańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close