Purée ziemniaczane z dynią, tofu i sosem żurawinowym
Jesienne danie w pięknych kolorach z sezonowych składników. Aksamitne puree ziemniaczane zestawione z pieczoną dynią i tofu, a całość polana sosem żurawinowym.
Składniki
- PIECZONE DYNIA I TOFU:
- 1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
- 2 kostki tofu wędzonego
- po ½ łyżeczki: papryki w proszku słodkiej lub wędzonej, kurkumy, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), soli
- 2 łyżki oliwy
- SOS ŻURAWINOWY:
- 200g żurawiny świeżej (ok. 2 szklanki żurawiny)
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka wody lub soku pomarańczowego
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- PUREE:
- 800g ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 4-5 łyżek roślinnej śmietanki (np. sojowej)
- ¾ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- + natka pietruszki do posypania
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Dynię myjemy, kroimy na pół, a następnie na półksiężyce i na mniejsze kawałki. Blaszkę do pieczenia polewamy oliwą i wsypujemy dynię. Dynię wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
-
Tofu kroimy w kostkę. Dosypujemy na blaszkę z dynią, posypujemy przyprawami (słodka papryka, kurkuma, kolendra, sól) i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
-
W międzyczasie ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy i wrzucamy na osoloną wodę. Gotujemy do miękkości, u mnie zajęło to 25 minut.
-
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do mich oliwę, roślinną śmietankę, sól i pieprz i rozgniatamy na puree za pomocą tłuczka do ziemniaków.
-
Żurawinę myjemy. Wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem i włączamy palnik na średnią moc. Zalewamy wodą, zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, żurawina zacznie “pękać”. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).
-
Rozgniatamy żurawinę za pomocą tłuczka do ziemniaków. Sos gotujemy jeszcze 3 minuty. Po kilku minutach sos zacznie gęstnieć.
-
Na talerze wykładamy puree ziemniaczane, pieczone dynię i tofu, a z wierzchu danie polewamy sosem żurawinowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!