Purée ziemniaczane z dynią, tofu i sosem żurawinowym

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

Jesienne danie w pięknych kolorach z sezonowych składników. Aksamitne puree ziemniaczane zestawione z pieczoną dynią i tofu, a całość polana sosem żurawinowym.

Porcje 4
Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • PIECZONE DYNIA I TOFU:
  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 2 kostki tofu wędzonego
  • po ½ łyżeczki: papryki w proszku słodkiej lub wędzonej, kurkumy, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), soli
  • 2 łyżki oliwy
  • SOS ŻURAWINOWY:
  • 200g żurawiny świeżej (ok. 2 szklanki żurawiny)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody lub soku pomarańczowego
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
  • PUREE:
  • 800g ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 4-5 łyżek roślinnej śmietanki (np. sojowej)
  • ¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • + natka pietruszki do posypania

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Dynię myjemy, kroimy na pół, a następnie na półksiężyce i na mniejsze kawałki. Blaszkę do pieczenia polewamy oliwą i wsypujemy dynię. Dynię wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

    Pieczona dynia i tofu z sosem żurawinowym

  • Tofu kroimy w kostkę. Dosypujemy na blaszkę z dynią, posypujemy przyprawami (słodka papryka, kurkuma, kolendra, sól) i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

    Pieczona dynia i tofu z sosem żurawinowym

  • W międzyczasie ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy i wrzucamy na osoloną wodę. Gotujemy do miękkości, u mnie zajęło to 25 minut.

    Pieczona dynia i tofu z sosem żurawinowym

  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do mich oliwę, roślinną śmietankę, sól i pieprz i rozgniatamy na puree za pomocą tłuczka do ziemniaków.

    Pieczona dynia i tofu z sosem żurawinowym

  • Żurawinę myjemy. Wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem i włączamy palnik na średnią moc. Zalewamy wodą, zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, żurawina zacznie “pękać”. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).

    Pieczona dynia i tofu z sosem żurawinowym

  • Rozgniatamy żurawinę za pomocą tłuczka do ziemniaków. Sos gotujemy jeszcze 3 minuty. Po kilku minutach sos zacznie gęstnieć.

    Pieczona dynia i tofu z sosem żurawinowym

  • Na talerze wykładamy puree ziemniaczane, pieczone dynię i tofu, a z wierzchu danie polewamy sosem żurawinowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!

    Pieczona dynia i tofu z sosem żurawinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close