Różowa pasta fasolowa z pieczonymi burakami

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Wyjątkowo apetyczne kolorystycznie zestawienie fasoli i buraków w postaci pasty. Z burakami pieczonymi z przyprawami i zwieńczone pistacjami.

Porcje 4
Czas przygotowania 180 min

Składniki

  • 170g suchej białej fasoli jaś (⅓ standardowego opakowania) LUB fasola z niepełnych 2 puszek (400g fasoli odsączonej z zalewy)
  • 1,2 kg buraków (5 buraków) albo 1kg kupnych buraków gotowanych
  • po ½ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z ⅓ cytryny
  • 5 łyżek tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, kminu rzymskiego, mielonej kolendry
  • mała garść pistacji
  • mała garść posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki zataru (lub sezamu)
  • 2 łyżki oliwy
  • do podania: dobre pieczywo

Instrukcje

  • Suchą białą fasolę moczymy 12h w dużej ilości wody w misce, a następnie gotujemy ją w nowej wodzie przez ok. 1,5h do miękkości. Jeśli używasz fasoli z puszki - pomiń ten krok, a jedynie odcedź i przepłucz fasolę.

    Różowa pasta fasolowa z pieczonymi burakami

  • Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Buraki myjemy i rozkładamy na blaszce do pieczenia, wsuwamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Jeśli używasz kupnych gotowanych buraków - pomiń ten krok.

    Różowa pasta fasolowa z pieczonymi burakami

  • Buraki wyjmujemy i studzimy przez 10 minut, następnie - uważając by się nie oparzyć (możesz poczekać dłużej) obieramy ze skórki. Jednego buraka odkładamy do pasty. Pozostałe kroimy w kosteczkę, rozsypujemy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (sól, słodka papryka, kolendra, oregano). Wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-12 minut.

    Różowa pasta fasolowa z pieczonymi burakami

  • Do ugotowanej i odcedzonej fasoli dodajemy obranego i pokrojonego niedbale jednego buraka, tahini, sok z cytryny, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, kmin rzymski, kolendrę) i blendujemy na pastę. Dodajemy wodę (¼-⅓ szklanki) do odpowiedniej konsystencji.

    Różowa pasta fasolowa z pieczonymi burakami

  • Pistacje obieramy i siekamy. Szczypiorek myjemy i siekamy.
  • Pastę buraczano-fasolową rozprowadzamy na talerzach. Z wierzchu posypujemy ją upieczonymi burakami, pistacjami, zatarem i szczypiorkiem. Można posypać jeszcze świeżo mielonym pieprzem.

    Różowa pasta fasolowa z pieczonymi burakami

  • Pastę z burakami podajemy z dobrym pieczywem np. chlebem z grubą skórką, focaccią czy chlebem ziarnistym. Smacznego!

    Różowa pasta fasolowa z pieczonymi burakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close