Tofu w sosie cebulowym
Tofu w wydaniu „tradycyjnie polskim” – duszone w sosie cebulowym na bazie cebuli i bulionu, z dodatkiem mąki. To propozycja na niedzielny obiad czy święta (choć ja je wsadzam do lunchoxa).
Takie tofu podałam z zimowymi warzywami: gotowanymi ziemniaczkami i marchewką i brukselką smażoną z przyprawami. Całość wyszła kolorowa i bardzo smaczna.
Składniki
- 360-400g tofu wędzonego (2 małe kostki lub 1 duża)
- 3-4 cebule (ok. 400g)
- 3 ząbki czosnku
- 1,5-2 szklanki bulionu (375-500ml, u mnie woda plus 2 płaskie łyżki pasty bulionowej)
- ½ szklanki wina lub mirin (lub wymieszaj: ocet winny/ryżowy, wodę i dodaj 1 łyżkę cukru lub syropu z agawy)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki wegańskiego masła/margaryny lub 3 łyżki oleju do smażenia
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
- ½-⅔ łyżeczki wędzonej papryki
- do podania np.: 900g ziemniaków, 500g brukselki, 2 marchewki
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Tofu kroimy w 1 cm plastry. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła/margaryny lub oleju. Kładziemy plastry tofu i obsmażamy po 3 minuty z obu stron. Tofu przekładamy na talerz.
-
Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do zarumienienia (w razie potrzeby zmniejszamy moc palnika, aby się nie przypalała) - ok. 10 minut.
-
Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy czosnek oraz sypkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
-
Na patelnię dolewamy wino (lub mieszankę octu-wody-syropu) i mieszamy przez 2 minuty. Następnie wlewamy bulion. Zagotowujemy lekko sos.
-
Tofu przekładamy na patelnię, zanurzając je w sosie. Dusimy tofu w sosie cebulowym, pozwalając aby sos się odparował, przez 15 minut.
-
Na koniec w miseczce mieszamy porządnie 2 łyżki mąki z ½ szklanki rzadkiego sosu z patelni (bulionu). Mieszankę wlewamy na patelnię, mieszamy delikatnie z sosem i tofu. Dusimy jeszcze przez 2 minuty do zgęstnienia sosu, po czym wyłączamy palnik.
-
Ja tofu w sosie cebulowym podałam z: gotowanymi ziemniaczkami (z oliwą i solą), gotowaną marchewką (podsmażoną z dodatkiem kurkumy i słodkiej papryki) i brukselką (podsmażoną i duszoną z wodą na patelni, z dodatkiem kurkumy i odrobiny cukru).
-
Smacznego i na zdrowie!