Tofu w sosie cebulowym

Składniki

,

Kategorie specjalne

Tofu w wydaniu „tradycyjnie polskim” – duszone w sosie cebulowym na bazie cebuli i bulionu, z dodatkiem mąki. To propozycja na niedzielny obiad czy święta (choć ja je wsadzam do lunchoxa).

Takie tofu podałam z zimowymi warzywami: gotowanymi ziemniaczkami i marchewką i brukselką smażoną z przyprawami. Całość wyszła kolorowa i bardzo smaczna.

Porcje 4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 360-400g tofu wędzonego (2 małe kostki lub 1 duża)
  • 3-4 cebule (ok. 400g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5-2 szklanki bulionu (375-500ml, u mnie woda plus 2 płaskie łyżki pasty bulionowej)
  • ½ szklanki wina lub mirin (lub wymieszaj: ocet winny/ryżowy, wodę i dodaj 1 łyżkę cukru lub syropu z agawy)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wegańskiego masła/margaryny lub 3 łyżki oleju do smażenia
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
  • ½-⅔ łyżeczki wędzonej papryki
  • do podania np.: 900g ziemniaków, 500g brukselki, 2 marchewki

Instrukcje

  • Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Tofu kroimy w 1 cm plastry. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.

    Tofu w sosie cebulowym

  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła/margaryny lub oleju. Kładziemy plastry tofu i obsmażamy po 3 minuty z obu stron. Tofu przekładamy na talerz.

    Tofu w sosie cebulowym

  • Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do zarumienienia (w razie potrzeby zmniejszamy moc palnika, aby się nie przypalała) - ok. 10 minut.

    Tofu w sosie cebulowym

  • Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy czosnek oraz sypkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
  • Na patelnię dolewamy wino (lub mieszankę octu-wody-syropu) i mieszamy przez 2 minuty. Następnie wlewamy bulion. Zagotowujemy lekko sos.
  • Tofu przekładamy na patelnię, zanurzając je w sosie. Dusimy tofu w sosie cebulowym, pozwalając aby sos się odparował, przez 15 minut.

    Tofu w sosie cebulowym

  • Na koniec w miseczce mieszamy porządnie 2 łyżki mąki z ½ szklanki rzadkiego sosu z patelni (bulionu). Mieszankę wlewamy na patelnię, mieszamy delikatnie z sosem i tofu. Dusimy jeszcze przez 2 minuty do zgęstnienia sosu, po czym wyłączamy palnik.

    Tofu w sosie cebulowym

  • Ja tofu w sosie cebulowym podałam z: gotowanymi ziemniaczkami (z oliwą i solą), gotowaną marchewką (podsmażoną z dodatkiem kurkumy i słodkiej papryki) i brukselką (podsmażoną i duszoną z wodą na patelni, z dodatkiem kurkumy i odrobiny cukru).

    Tofu w sosie cebulowym

  • Smacznego i na zdrowie!

    Tofu w sosie cebulowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close