Letni gulasz z czerwoną soczewicą

Wegański gulasz z czerwoną soczewicą i letnimi warzywami – fasolką szparagową, cukinią i marchewką. Piękny kolor i aromatyczny smak!

Porcje 6-7
Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • 250-300g ryżu
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów (albo 500-600g świeżych pomidorów)
  • 200ml śmietanki roślinnej (np. sojowa, owsiana) lub mleczka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 1 większa lub 2 niewielkie cuknie
  • 500g fasolki szparagowej
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1 lekko czubatej łyżeczce: soli, słodkiej papryki, curry, oregano
  • po ½ łyżeczki: pieprzu, kurkumy, wędzonej papryki, ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie do podania: szczypiorek/kolendra/natka pietruszki

Instrukcje

  • Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy w grubsze plastry. Czosnek siekamy drobno.

    Letni gulasz z czerwoną soczewicą

  • Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcóweczki i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy 15 minut. Ryż gotujemy (ja gotowałam około 12 minut).

    Letni gulasz z czerwoną soczewicą

  • Na dużej patelni (lub w woku) na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy marchewkę. Smażymy 5-6 minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy łyżkę oleju, dorzucamy cukinię oraz czosnek. Smażymy 4 minuty mieszając co jakiś czas.

    Letni gulasz z czerwoną soczewicą

  • Soczewicę opłukujemy na drobnym sitku pod bieżącą wodą. Soczewicę (nieugotowaną) wrzucamy na patelnię.

    Letni gulasz z czerwoną soczewicą

  • Wlewamy krojone pomidory z puszki (lub pokrojone świeże pomidory) i przyprawy. Dolewamy 1,5 szklanki wody, mieszamy całość. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię.

    Letni gulasz z czerwoną soczewicą

  • Po 10 minutach sprawdzamy, czy soczewica wchłonęła już całą wodę. Jeśli tak - dolewamy 0,5-1 szklankę wody (w zależności od preferowanej konsystencji). Dusimy gulasz kolejne 10-15 minut.

    Letni gulasz z czerwoną soczewicą

  • Pod koniec do gulaszu dodajemy roślinną śmietankę oraz ugotowaną fasolkę szparagową, mieszamy.

    Letni gulasz z czerwoną soczewicą

  • Ja gulasz podałam z ryżem, posypany szczypiorkiem. Smacznego i na zdrowie!

    Letni gulasz z czerwoną soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close