Wegański gulasz z czerwoną soczewicą i letnimi warzywami – fasolką szparagową, cukinią i marchewką. Piękny kolor i aromatyczny smak!
Czas przygotowania
50 min
-
250-300g ryżu
-
250g czerwonej soczewicy
-
1 puszka krojonych pomidorów (albo 500-600g świeżych pomidorów)
-
200ml śmietanki roślinnej (np. sojowa, owsiana) lub mleczka kokosowego
-
2 marchewki
-
1 większa lub 2 niewielkie cuknie
-
500g fasolki szparagowej
-
4 ząbki czosnku
-
po 1 lekko czubatej łyżeczce: soli, słodkiej papryki, curry, oregano
-
po ½ łyżeczki: pieprzu, kurkumy, wędzonej papryki, ostrej papryki
-
4 łyżki oleju do smażenia
-
opcjonalnie do podania: szczypiorek/kolendra/natka pietruszki
-
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy w grubsze plastry. Czosnek siekamy drobno.
-
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcóweczki i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy 15 minut. Ryż gotujemy (ja gotowałam około 12 minut).
-
Na dużej patelni (lub w woku) na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy marchewkę. Smażymy 5-6 minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy łyżkę oleju, dorzucamy cukinię oraz czosnek. Smażymy 4 minuty mieszając co jakiś czas.
-
Soczewicę opłukujemy na drobnym sitku pod bieżącą wodą. Soczewicę (nieugotowaną) wrzucamy na patelnię.
-
Wlewamy krojone pomidory z puszki (lub pokrojone świeże pomidory) i przyprawy. Dolewamy 1,5 szklanki wody, mieszamy całość. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię.
-
Po 10 minutach sprawdzamy, czy soczewica wchłonęła już całą wodę. Jeśli tak - dolewamy 0,5-1 szklankę wody (w zależności od preferowanej konsystencji). Dusimy gulasz kolejne 10-15 minut.
-
Pod koniec do gulaszu dodajemy roślinną śmietankę oraz ugotowaną fasolkę szparagową, mieszamy.
-
Ja gulasz podałam z ryżem, posypany szczypiorkiem. Smacznego i na zdrowie!