Sos brokułowo-porowy z tofu i kaszą gryczaną
Brokuł i por – te dwa zielone warzywa świetnie do siebie pasują i przyjemnie miękną w sosie à la śmietanowym (u mnie oczywiście wegańskim). W połączeniu z tofu i kaszą gryczaną tworzą pełnowartościowy, dobrze zbilansowany, odżywczy posiłek.
Polecam go jako obiad do lunchboxa!
Składniki
- 1 brokuł
- 1 średni por lub ¾ większego
- 3 ząbki czosnku
- 400ml mleczka kokosowego lub śmietanki roślinnej
- 100-150ml wody lub bulionu warzywnego
- 2 kostki tofu wędzonego lub naturalnego (łącznie 360-400g)
- 200g kaszy gryczanej (polecam niepaloną)
- po ½ łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy (można pominąć), pieprzu ziołowego, soli, pieprzu
- po ¾ łyżeczki: oregano, bazylii
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
Brokuła i pora myjemy (myjąc pora odwiń nieco jego liście, pomiędzy nimi lubi zbierać się pył). Brokuła kroimy na małe kawałki, a pora kroimy cienko. Czosnek siekamy.
-
Na dużej patelni lub w woku na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy brokuła i pora. Smażymy 8 minut, mieszając co jakiś czas.
-
Na patelnię dodajemy czosnek oraz przyprawy, mieszamy i smażymy 3-4 minuty.
-
Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym (lub śmietanką roślinną) i wodą lub bulionem (u mnie ½ szklanki wody i 1 łyżka pasty bulionowej). Zmniejszamy moc palnika, aby sos tylko lekko się gotował i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy sos około 15-18 minut, w międzyczasie kilka razy go mieszamy.
-
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną.
-
Sprawdzamy, czy brokuł jest odpowiednio miękki. W razie potrzeby dusimy jeszcze kilka minut, można dolać ¼ szklanki wody/bulionu/śmietanki. Albo - jeśli lubimy bardziej treściwe sosy - tak jak ja dodać 1 łyżkę tahini lub masła orzechowego i wymieszać.
-
Tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu i mieszamy.
-
Sos brokułowo-porowy z tofu podajemy z kaszą gryczaną albo inną ulubioną kaszą (np. bulgur, jęczmienna). Podając danie można je dodatkowo posypać posiekaną zieleniną, np. Bazylią lub natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!