Łagodny wegański makaron

Czy wydobycie smaku w wegańskiej kuchni wymaga użycia ostrych, mocnych przypraw? Zdecydowanie nie, a ten przepis jest ukłonem w stronę osób o łagodniejszych preferencjach smakowych.
Jednak jak zobaczycie na liście składników – przepis jest daleki od nudnego. I jest świetnym, zbilansowanym obiadem na obecną porę roku, który nie uderzy Was po kieszeni.
Zapraszam!
Składniki
- 150g makaronu
- 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego (180-200g)
- 1 cukinia
- 1 średnia marchewka
- ½ cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka warzywnej pasty bulionowej (lub 1 łyżka sosu sojowego)
- 1 łyżka tahini (lub masła orzechowego lub 2-3 łyki śmietanki roślinnej)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- po ½ łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, bazylii, oregano
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie: świeża bazylia lub szczypiorek
Instrukcje
-
Cebulę siekamy drobno. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki lub ćwierć-plasterki. Czosnek siekamy drobno.
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę i marchewkę, smażymy 6 minut. Dolewamy ¼ szklanki wody i dusimy 5 minut.
-
Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cukinię i czosnek. Smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas mieszając. Wrzucamy tofu i smażymy 2 minuty.
-
Na patelnię dodajemy wszystkie sypkie przyprawy, 1 łyżkę pasty bulionowej (lub sosu sojowego), tahini i płatki drożdżowe. Jeśli cała dodana wcześniej woda wyparowała - dodajemy jeszcze ¼ szklanki wody. Mieszamy przez 2-3 minuty, aby powstały sos pokrył wszystkie warzywa.
-
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem. Podając danie można je posypać większą ilością płatków drożdżowych, świeżą bazylią lub posiekanym szczypiorkiem.
-
Smacznego!