udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odżywcze wegańskie pulpety

Wegańskie pulpety pełne białka i witamin. Trzy główne składniki: czerwona soczewica, marchew oraz siemię lniane, plus przyprawy. Mogą być bezglutenowe (jeśli użyjecie certyfikowanego bezglutenowego siemienia lnianego oraz bezglutenowej mąki do obtoczenia). Można je jeść w bagietce niczym wypasiona roślinna wersja kanapki z Subway’a (na lunch, śniadanie, kolację) albo na talerzu z ziemniaczkami i surówką lub sałatką. Zostałam wielką fanką. 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

125g suchej czerwonej soczewicy (¼ standardowego półkilogramowego opakowania)
2 marchewki (ok. 250g, 2 szklanki startej marchewki)
5 łyżek mielonego siemienia lnianego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy curry lub garam masala
⅓ łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki (można pominąć)
⅓-½ łyżeczki soli
⅓-½ łyżeczki pieprzu
2-3 łyżki bułki tartej lub mąki do obtoczenia pulpetów (u mnie mąka jaglana, może być ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, albo zwykła pszenna)
kilka łyżek oleju do smażenia

Instrukcje

1
Opłukaną na sitku soczewicę gotujemy na niewielkim gazie do miękkości, ale nie rozgotowania (ok. 12 minut). Marchew ścieramy na średnich oczkach tarki.
2
Ugotowaną i odcedzoną porządnie na sitku soczewicę blendujemy lekko, nie ma potrzeby blendować na zupełnie gładką masę. Do masy dodajemy startą marchewkę (ok. 2 szklanki) oraz mielone siemię lniane. Dodajemy też przyprawy oraz 1 łyżkę oleju i porządnie mieszamy wszystkie składniki, poświęcamy na to kilkanaście sekund.
3
Do małej miseczki, najlepiej o dość płaskim dnie, wsypujemy 2 łyżki mąki lub bułki tartej. Nabieramy łyżką jedną porcję masy, dłonią formujemy z niej kulkę, kulkę obtaczamy lekko w mące (mąka ma stworzyć cienką warstę ułatwiającą smażenie, kulka ma być lekko pobielona, a nie zupełnie pokryta białą mąką), a następnie obtoczoną kulkę lekko spłaszczamy w dłoniach. Przygotowujemy w ten sposób pulpety z całości masy. Jeśli nie będziesz sobie radzić z formowaniem pulpetów, dodaj do masy łyżkę mąki i znów wymieszaj - pulpety będą nieco twardsze po usmażeniu, ale będą się łatwiej poddawać obróbce w dłoniach.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
4
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy pulpety - ja smażyłam w dwóch turach, żeby wygodnie operować łopatką na patelni podczas przewracania pulpetów. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony, a przewracamy ostrożnie, za pomocą dwóch łopatek (u mnie łopatka silikonowa i płaska łopatka do przewracania kotletów), uważając aby nie uszkodzić pulpetów. Na patelni pulpety są miękkie, ale stężeją nieco po zdjęciu z patelni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
5
Podajemy w bagietce posmarowanej hummusem/pastami, z sałatą, warzywami, sosami - albo na talerzu, z ziemniaczkami i surówką/sałatą. Smacznego!
    • Małgosia
    • 25 października 2019
    Odpowiedz

    Bardzo podobają mi się Twoje przepisy są proste i bardzo przejrzyście podany sposób przygotowania.
    Poranna owsianka ze śliwkami zaczynam dzień.
    Pozdrawiam
    Małgosia

      • warzywizm
      • 25 października 2019
      Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa, baaardzo przyjemnie mi to słyszeć! <3
      Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode