Na wypasie: czarny ryż z botwinką i fasolą mung

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

, ,

Nieczęsto używam w kuchni trudniej dostępnych, bardziej premium składników. Codzienne zakupy robię na bazarku i czasem w pobliskich dyskontach (do których mam łatwiejszy dostęp pieszo niż do innych sklepów spożywczych). Od czasu do czasu zamawiam jednak zakupy przez internet i wówczas w moim koszyku ląduje masło orzechowe 100%, suche strączki, różne odmiany ryżu, kasze, przyprawy. Takim sposobem skosztowałam kiedyś i zakochałam się w głębokim, orzechowym, delikatnym smaku czarnego ryżu.

Przy misce tego dania poczujecie się jak w restauracji. Łączy smaki kuchni azjatyckiej ze świeżością naszej polskiej wiosennej botwinki. Jest super odżywcze (poczytajcie sobie tylko o właściwościach czarnego ryżu i fasoli mung!). Po prostu na wypasie – mimo niedługiej listy składników.

Polecam ci też inne dania w stylu azjatyckim z ryżem: obiad w 20 minut, ryż z brokułem i cukinią, ryż smażony z tofu i warzywami, kolorowy ryż z warzywami, blogowy klasyk z brokułem i marchewką, albo wersję sezonową ze szparagami.

Porcje 4
Czas przygotowania 70 min

Składniki

  • 200-250g czarnego ryżu
  • 200g suchej fasoli mung (można zastąpić 1-2 puszkami czerwonej lub czarnej fasoli)
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka (można zastąpić ⅓-½ łyżeczki chili/ostrej papryki w proszku)
  • 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego albo soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić olejem z awokado, oliwą albo zwykłym olejem do smażenia)

Instrukcje

  • Fasolę mung i ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Ja fasolę mung moczyłam w wodzie przez 2h, po czym gotowałam około 25 minut. Czarny ryż gotowałam na małym gazie około 35 minut.
  • Cebulę kroimy w cienką kosteczkę. Botwinkę myjemy - małe buraczki odcinamy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Łodygi i liście botwinki siekamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Papryczkę kroimy w cienkie plasterki.
  • W dużym woku lub na dużej patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy plasterki buraczków od botwinki, smażymy 2-3 minuty. Wrzucamy cebulę i mieszając co jakiś czas smażymy 5 minut.
  • Dodajemy posiekane łodygi i liście botwinki, czosnek i papryczkę. Smażymy 3-4 minuty mieszając.
  • Na patelnię dodajemy ugotowany czarny ryż oraz fasolę mung, mieszamy. Wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu/soku z cytryny, 2 łyżki syropu z agawy oraz 2 łyżki oleju sezamowego (albo innego). Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.
  • Danie przez podaniem warto skropić sokiem z limonki lub cytryny. Można podawać ze świeżą kolendrą lub szczypiorkiem, choć danie ma już tyle smaku i świeżości dzięki botwince, że nie jest to konieczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close