udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wesoły, wiosenny ryż z warzywami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200-250g ryżu
1 główka brokuła (500g)
2 średnie marchewki
½ pęczka rzodkiewki
½ puszki kukurydzy (można dać całą)
1 tofu (można pominąć, szczególnie jeśli damy więcej kukurydzy)
⅓ pora albo niewielka cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości połowy dużego palca
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru albo 1 łyżka syropu klonowego/z agawy
5 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
⅓ łyżeczki curry
⅓ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
⅓-½ łyżeczki chili w płatkach/proszku ALBO 1-2 łyżeczki ostrego sosu (sriracha, sambal oelek itp. - u mnie 2 czubate łyżeczki sambal oelek)

Instrukcje

1
Ryż gotujemy według instrukcji, w czasie gotowania nie mieszamy go. Po ugotowaniu odlewamy wodę i umieszczamy ponownie ryż w garnku, przykrywamy - dzięki temu ryż będzie bardziej kleisty.
2
Warzywa myjemy i kroimy: brokuła na malutkie kawałki, marchew w talarki, rzodkiew w ćwiartki, pora w talarki (lub cebulę w kostkę). Imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kostkę.
3
Na patelni na nieco wyższym gazie (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy brokuła i marchewkę, smażymy przez 5 minut mieszając.
4
Na patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pora/cebulę i rzodkiewki. Zmniejszamy moc panika (u mnie do szóstki). Smażymy 3 minuty mieszając.
5
Zgarniamy warzywa na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy 1 minutę. Wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki, mieszamy całość.
6
Dorzucamy starte na tarce imbir i czosnek oraz chili w proszku lub ostry sos, mieszamy całość. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny i cukier (lub syrop klonowy/z agawy), mieszamy. Na koniec doprawiamy curry i kurkumą i mieszamy z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode