udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ryż z brokułem, marchewką i tofu

Szamka w azjatyckim klimacie z prostych składników. W sam raz la zabieganych i dla początkujących kucharzy ?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g ryżu
2 kostki tofu
1 główka brokuła (500g)
2 większe marchewki (ok. 300g)
3-4 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości dużego palca
4 łyżki sosu sojowego
2 czubate łyżki masła orzechowego
5 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
3 łyżeczki czarnuszki ALBO sezamu (białego albo czarnego)
opcjonalnie: szczypta (max. ⅓ łyżeczki) ostrej papryki, szczypta słodkiej papryki, szczypta kurkumy
do podania: sos sriracha

Instrukcje

1
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. W międzyczasie myjemy i przygotowujemy warzywa i tofu. Brokuła kroimy na malutkie różyczki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w drobną kostkę.
2
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy pokrojone drobno różyczki brokuła i słupki marchewki. Smażymy 7 minut, mieszając co jakiś czas.
3
Robimy miejsce na środku patelni, przesuwając warzywa na boki. Wlewamy dodatkowe 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu. Smażymy mieszając 3 minuty.
4
Na patelnię wrzucamy starte czosnek i imbir, mieszamy. Wlewamy sos sojowy, 6-7 łyżek wody i masło orzechowe. Mieszamy. Jeśli używamy opcjonalnych przypraw, dodajemy je teraz na patelnię (ostra papryka dla dodania ostrości, kurkuma i słodka papryka dla dodania koloru).
5
Na patelnię dodajemy ryż i mieszamy. Jeśli danie jest suche, dolewamy jeszcze kilka łyżek wody i mieszamy do połączenia się składników.
6
Danie podajemy posypane czarnuszką lub sezamem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki - podawaj polane sosem sriracha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode