Tarte buraczki z fasolą

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Prosta rzecz – tarte buraczki, ale doprawione tak, by miały ciekawy smak. Buraki lubią czosnek, kolendrę, majeranek, wędzoną paprykę, a także ocet, który przełamuje ich słodycz.

Buraczki podałam w formie dania obiadowego – z fasolą, czyli źródłem roślinnego białka, i ziemniaczkami z koperkiem.

Porcje 2
Czas przygotowania 90 min

Składniki

  • 1 duży burak (ok. 400g), można użyć kupnego, ugotowanego buraka
  • ½ cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200-240g białej fasoli (z puszki albo domowo namoczonej i ugotowanej z ok. 90-100g suchej fasoli; u mnie fasola Jaś)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki octu (np. jabłkowego, winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy)
  • 1 łyżeczka cukru
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, mielonej kolendry, majeranku, oregano, wędzonej papryki
  • do podania: 450g ziemniaków, ⅓ pęczka koperku

Instrukcje

  • Buraka (umytego, ze skórką) gotujemy przez ok. 1h, aż będzie średnio-miękki, studzimy. Jeśli używamy suchej fasoli - namaczamy ją 12h i gotujemy ok. 1,5h do miękkości.
  • Cebulę siekamy drobno, podobnie czosnek. Buraka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy czosnek, mieszamy. Dodajemy startego buraka, smażymy 1-2 minuty.
  • Wsypujemy odrobinę mąki pszennej i dolewamy ½ szklanki wody. Dodajemy przyprawy: cukier, sól, pieprz, kolendrę, majeranek i oregano, wędzoną paprykę, ocet. Wrzucamy ugotowaną lub odsączoną i opłukaną fasolę z puszki. Zmniejszamy moc palnika i mieszamy przez 2-3 minuty.

    Tarte buraczki z fasolą

  • Ja buraczki z fasolą podałam z gotowanymi ziemniaczkami (z oliwą, solą, pieprzem) posypanymi koperkiem. Zamiast ziemniaczków można je zjeść z kaszą gryczaną. Smacznego!

    Tarte buraczki z fasolą

Komentarze:

  1. A czy można użyć tarte buraczki ze słoika? Znacznie przyspieszyłoby to proces przygotowania:)

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Hej! Ja nie próbowałam, ale myślę, że czemu nie! Tylko ograniczyłabym wówczas ilość soli (i może octu), bo buraczki ze słoika zazwyczaj są już z solą (i octem). Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close