Tarte buraczki z fasolą
Prosta rzecz – tarte buraczki, ale doprawione tak, by miały ciekawy smak. Buraki lubią czosnek, kolendrę, majeranek, wędzoną paprykę, a także ocet, który przełamuje ich słodycz.
Buraczki podałam w formie dania obiadowego – z fasolą, czyli źródłem roślinnego białka, i ziemniaczkami z koperkiem.
Składniki
- 1 duży burak (ok. 400g), można użyć kupnego, ugotowanego buraka
- ½ cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 200-240g białej fasoli (z puszki albo domowo namoczonej i ugotowanej z ok. 90-100g suchej fasoli; u mnie fasola Jaś)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- ½ łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki octu (np. jabłkowego, winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy)
- 1 łyżeczka cukru
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, mielonej kolendry, majeranku, oregano, wędzonej papryki
- do podania: 450g ziemniaków, ⅓ pęczka koperku
Instrukcje
-
Buraka (umytego, ze skórką) gotujemy przez ok. 1h, aż będzie średnio-miękki, studzimy. Jeśli używamy suchej fasoli - namaczamy ją 12h i gotujemy ok. 1,5h do miękkości.
-
Cebulę siekamy drobno, podobnie czosnek. Buraka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy czosnek, mieszamy. Dodajemy startego buraka, smażymy 1-2 minuty.
-
Wsypujemy odrobinę mąki pszennej i dolewamy ½ szklanki wody. Dodajemy przyprawy: cukier, sól, pieprz, kolendrę, majeranek i oregano, wędzoną paprykę, ocet. Wrzucamy ugotowaną lub odsączoną i opłukaną fasolę z puszki. Zmniejszamy moc palnika i mieszamy przez 2-3 minuty.
-
Ja buraczki z fasolą podałam z gotowanymi ziemniaczkami (z oliwą, solą, pieprzem) posypanymi koperkiem. Zamiast ziemniaczków można je zjeść z kaszą gryczaną. Smacznego!
A czy można użyć tarte buraczki ze słoika? Znacznie przyspieszyłoby to proces przygotowania:)
Hej! Ja nie próbowałam, ale myślę, że czemu nie! Tylko ograniczyłabym wówczas ilość soli (i może octu), bo buraczki ze słoika zazwyczaj są już z solą (i octem). Pozdrawiam! 🙂