Szybki kuskus z sosem z pomidorków cherry
Szybki w przygotowaniu kuskus z błyskawicznym sosem z pomidorków cherry, szpinaku i ciecierzycy. Lekkie i delikatne wegańskie danie.
Składniki
- 200g kaszy kuskus
- 400g ciecierzycy (1 słoik ciecierzycy)
- 400g pomidorków koktajlowych
- 200g szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego (albo sosu balsamicznego)
- 1 łyżeczka cukru albo syropu z agawy/klonowego
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, bazylii suszonej, oregano
- 4 łyżki oliwy
- opcjonalnie: ½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
Instrukcje
-
Kaszę kuskus gotujemy lub namaczamy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czerwoną cebulę, smażymy 2 minuty. Wrzucamy pokrojone pomidorki cherry, smażymy 2 minuty. Wsypujemy sól i pieprz, bazylię i oregano, dodajemy cukier lub syrop i wlewamy ocet (lub sos) balsamiczny. Pozwalamy pomidorkom pokryć się sosem.
-
Wrzucamy ugotowaną ciecierzycę. Wrzucamy umyty świeży szpinak. Mieszamy całość, póki liście szpinaku nie połączą się z sosem. Opcjonalnie możemy dodać pokrojone suszone pomidorki z ok. ½ słoiczka suszonych pomidorów.
-
Kuskus mieszamy z przygotowanym sosem. Z wierzchu polewamy oliwą. Smacznego!