Szybki kuskus z sosem z pomidorków cherry

Składniki

Kategorie specjalne

Szybki w przygotowaniu kuskus z błyskawicznym sosem z pomidorków cherry, szpinaku i ciecierzycy. Lekkie i delikatne wegańskie danie.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 20 min min

Składniki

  • 200g kaszy kuskus
  • 400g ciecierzycy (1 słoik ciecierzycy)
  • 400g pomidorków koktajlowych
  • 200g szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego (albo sosu balsamicznego)
  • 1 łyżeczka cukru albo syropu z agawy/klonowego
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, bazylii suszonej, oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: ½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie

Instrukcje

  • Kaszę kuskus gotujemy lub namaczamy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czerwoną cebulę, smażymy 2 minuty. Wrzucamy pokrojone pomidorki cherry, smażymy 2 minuty. Wsypujemy sól i pieprz, bazylię i oregano, dodajemy cukier lub syrop i wlewamy ocet (lub sos) balsamiczny. Pozwalamy pomidorkom pokryć się sosem.
  • Wrzucamy ugotowaną ciecierzycę. Wrzucamy umyty świeży szpinak. Mieszamy całość, póki liście szpinaku nie połączą się z sosem. Opcjonalnie możemy dodać pokrojone suszone pomidorki z ok. ½ słoiczka suszonych pomidorów.

    Kuskus z sosem z pomidorków cherry

  • Kuskus mieszamy z przygotowanym sosem. Z wierzchu polewamy oliwą. Smacznego!

    Kuskus z sosem z pomidorków cherry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close