Nawadniająca sałatka z arbuzem

Kategorie specjalne

Misja orzeźwienie! Ta sałatka pomoże ci się nawodnić i odzyskać siły. Jest idealna na upał i bardzo świeża. Dodatek fety przełamuje jej słodki smak, a ciecierzyca i pestki słonecznika czynią ją bardziej sycącą.

Polecam ją zjeść od razu po przygotowaniu – a to dlatego, że jeśli poleży w lodówce, z arbuza wycieknie soczek i sałatka będzie bardzo wodnista. Ja zjadłam ją z dobrym chlebem umoczonym w oliwie. Smacznego!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • ¼ arbuza (ok. 1kg ze skórką)
  • 1 większy pomidor (u mnie żółty, 300g)
  • ½-1 czerwona cebula
  • 100-150g wegańskiej fety (kupnej albo domowej tofufety)
  • 100-200g ciecierzycy (u mnie ze słoika)
  • sok z ⅓ cytryny (3 łyżki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • po ⅓ łyżeczki soli i pieprzu
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika (można pominąć)
  • do dekoracji: kilka listków bazylii

Instrukcje

  • Arbuza i umytego pomidora kroimy w podobnej wielkości kostkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Fetę także kroimy w kostkę. Jeśli używamy ciecierzycy z zalewy - kilka łyżek ciecierzycy opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą (żeby pozbyć się aromatu zalewy).

    Nawadniająca sałatka z arbuzem

  • W filiżance/miseczce mieszamy widelcem sok z cytryny, oliwę i syrop/miód.
  • W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki (oprócz słonecznika) polewamy sosem i mieszamy porządnie. Podając sałatkę posypujemy ją z wierzchu pestkami słonecznika i dekorujemy listkami bazylii. Sałatkę proponuję podawać z dobrym chlebem umoczonym w oliwie. Smacznego!

    Nawadniająca sałatka z arbuzem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close