Marynowane rzodkiewki

Składniki

,

Kategorie specjalne

Kiedy myślę o warzywach, które przynosi nam wiosna, moim pierwszym skojarzeniem są rzodkiewki. Wesołe, pstrokate, lekko ostre, z charakterem. Świeże są super, ale szukam na nie też innych sposobów. Piekę je więc w piekarniku razem z innymi warzywami lub wrzucam na patelnię z azjatyckim stir-fry’em. Albo żeby było jeszcze ciekawiej – zamykam je w słoiku zalane marynatą.

Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewki (u mnie 12 rzodkiewek)
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki octu winnego/jabłkowego/ryżowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru lub syropu klonowego/z agawy/miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu (u mnie czerwony i zielony, ale może być dowolny)
  • opcjonalnie (zamiast lub oprócz ziarenek pieprzu): 2 ziarenka jałowca, 2 ziarenka ziela angielskiego

Instrukcje

  • Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w pióra. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki lub kawałki.

  • Pokrojone rzodkiewki, cebulę i czosnek umieszczamy w umytych słoikach.

  • Do małego garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier, sól, ziarenka pieprzu lub/i jałowca i ziela angielskiego. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Marynatę wlewamy do słoików tak, aby płyn pokrył rzodkiewki.

  • Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przechowujemy w lodówce. Marynowane rzodkiewki z cebulą można jeść na następny dzień. Pyszne smakują na kanapce z wege pastą czy jako dodatek do obiadu z ziemniaczkami i wege kotletem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close