Wegańskie kluski leniwe z sosem szpinakowym

Składniki

,

Kategorie specjalne

Kluski leniwe w wydaniu wegańskim – z tofu zamiast białego sera. Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie szpinakowym. Pyszny obiad w pół godzinki.

Porcje 3
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 2 kostki tofu naturalnego (2x180g)
  • sok z 2 małych lub 1,5 średniej cytryny
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania podzas lepienia klusek
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml śmietanki sojowej lub kokosowej (np. sojowa w małym kartoniku Alpro albo ½ puszki mleczka kokosowego)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • po ½ łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, pieprzu ziołowego, soli
  • po ⅓ kurkumy: kurkumy, gałki muszkatołowej, pieprzu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Instrukcje

  • Tofu blendujemy z sokiem z cytryny i solą na gładko. Wsypujemy mąki - pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy ciasto przez 2 minuty.

    Wegańskie kluski leniwe z sosem szpinakowym

  • Ciasto kroimy na 4 części, z każdej z niej formujemy wałek, a następnie kroimy nożem (krój nożem bez ząbków) na kształt kopytek/klusków leniwych.

    Wegańskie kluski leniwe z sosem szpinakowym

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą i otrzepujemy z wody.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki olej. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy kilkanaście sekund. Dorzucamy szpinak i czekamy aż “zwiędnie” na patelni. Wsypujemy przyprawy (słodką paprykę, pieprz ziołowy, sól, pieprz, kurkumę, gałkę muszkatołową) i wlewamy roślinną śmietanką. Zagotowujemy lekko, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 2-3 minuty. Pod koniec wsypujemy płatki drożdżowe i mieszamy całość. Sos szpinakowy gotowy!

    Wegańskie kluski leniwe z sosem szpinakowym

  • W garnku zagotowujemy 1,5l wody, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika (do szóstki-siódemki). Wrzucamy połowę klusek/kopytek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia, przez około 4 minuty. Wyławiamy, przekładamy na talerz. Powtarzamy procedurę z drugą partią klusek.
  • Kluski/kopytka mieszamy z sosem szpinakowym. Można je dodatkowo podać z surówką, np. z marchewki. Smacznego!

    Wegańskie kluski leniwe z sosem szpinakowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close