udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bolognese z soczewicą

Podobno w dobie koronawirusa polskie domy są dobrze zaopatrzone m.in. w makaron, pomidory w puszce i strączki. Podrzucam więc przepis na wegańskie bolognese z czerwoną soczewicą. Nudy nie ma, bo jest należycie doprawione, a dodatkowo można poszaleć w kwestii podania. A siły będzie potem na ćwiczenia w domu z YT co niemiara. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

500g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste)
250g czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów krojonych
90-100g koncentratu pomidorowego (½ małego słoiczka)
1 cebula
4 ząbki czosnku
6 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
1 łyżeczka wędzonej papryki (można zastąpić 4 łyżkami sosu sojowego, wówczas pomiń sól albo dosól do smaku)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½-⅔ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chilli
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli (jeśli używasz sosu sojowego zamiast wędzonej papryki - pomiń lub daj mniej)
1 łyżeczka pieprzu
do podania do wyboru: listki świeżej bazylii, rukola, natka pietruszki, suszone płatki drożdżowe albo wegański parmezan

Instrukcje

1
Soczewicę gotujemy na niewielkim gazie (ok. 12 minut), a następnie porządnie odsączamy na drobnym sitku.
2
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając 3 minuty.
3
Dolewamy 2 łyżki oleju i dodajemy czosnek oraz trzy rodzaje papryki w proszku: słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy. Dodajemy soczewicę, mieszamy przez 2 minuty tak, aby soczewica połączyła się z przyprawami.
4
Na patelnię wlewamy krojone pomidory z puszek, koncentrat pomidorowy, dodajemy pozostałe przyprawy: oregano, bazylię, pieprz i sól. Mieszamy całość. Zmniejszamy gaz (u mnie czwórka), jeśli mamy przykrywkę do patelni - przykrywamy i gotujemy sos przez 5-7 minut.
5
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją do preferowanej miękkości. Sos podajemy z ugotowanym makaronem. Danie warto okrasić świeżą zieleniną - listkami bazylii, garścią rukoli lub roszponki czy natką pietruszki. Dodatkowo można posypać płatkami drożdżowymi (albo wypasionej wersji - wegańskim parmezanem). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode