Bolognese z soczewicą

Podobno w dobie pandemii polskie domy są dobrze zaopatrzone m.in. w makaron, pomidory w puszce i strączki. Podrzucam więc przepis na wegańskie bolognese z czerwoną soczewicą. Smakowo jest należycie doprawione, a dodatkowo można poszaleć w kwestii podania. A sił będzie potem na ćwiczenia z YT! 🙂

Jeśli zaliczasz się do grona fanów makaronu, to znajdziesz tu furę przepisów: klasyczne spaghetti tofu bolognese, makaron z sosem szpinakowym i tofu, makaron z warzywami i kukurydzą, makaron z ciecierzycą, cukinią i papryką, czy letni makaron z bobem. A także ekspresowe makarony z pesto ze szpinaku, lub z brokuła. Oraz ten ulubiony przez Was, topowy przepis Warzywizmu!

Porcje 6
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 500g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste)
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 90-100g koncentratu pomidorowego (½ małego słoiczka)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (można zastąpić 4 łyżkami sosu sojowego, wówczas pomiń sól albo dosól do smaku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½-⅔ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chilli
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli (jeśli używasz sosu sojowego zamiast wędzonej papryki - pomiń lub daj mniej)
  • 1 łyżeczka pieprzu

Instrukcje

  • Soczewicę gotujemy na niewielkim gazie (ok. 12 minut), a następnie porządnie odsączamy na drobnym sitku.
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając 3 minuty.
  • Dolewamy 2 łyżki oleju i dodajemy czosnek oraz trzy rodzaje papryki w proszku: słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy. Dodajemy soczewicę, mieszamy przez 2 minuty tak, aby soczewica połączyła się z przyprawami.
  • Na patelnię wlewamy krojone pomidory z puszek, koncentrat pomidorowy, dodajemy pozostałe przyprawy: oregano, bazylię, pieprz i sól. Mieszamy całość. Zmniejszamy gaz (u mnie czwórka), jeśli mamy przykrywkę do patelni - przykrywamy i gotujemy sos przez 5-7 minut.
  • W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją do preferowanej miękkości. Sos podajemy z ugotowanym makaronem. Danie warto okrasić świeżą zieleniną - listkami bazylii, garścią rukoli lub roszponki czy natką pietruszki. Dodatkowo można posypać płatkami drożdżowymi (albo wypasionej wersji - wegańskim parmezanem). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close