Pieczone warzywa z fasolą, które wypełnią dom pięknymi zapachami. W sam raz dla jesieniarzy spragnionych ciepła i pysznego jedzenia.
Efekt jest niebanalny dzięki użytym przyprawom, a wykończenie w postaci suszonych pomidorków i pestek słonecznika dodaje smaku umami i chrupkości. Ja podałam to danie z gotowanymi ziemniaczkami, ale w roli dodatku sprawdzi się też dowolna kasza albo dobry chleb.
Czas przygotowania
45 min
-
500-600g dyni piżmowej/muscat/hokkaido (½ średniej dyni)
-
2 duże lub 3 małe papryki
-
240-350g fasoli ugotowanej lub z puszki (ja ugotowałam ok. 125g fasoli, ¼ standardowego opakowania)
-
½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
-
3 łyżki oliwy
-
1-2 łyżki syropu klonowego/z agawy
-
po ½ łyżeczki: papryki wędzonej, papryki słodkiej, mielonej kolendry, ziół prowansalskich, soli
-
po ⅓ łyżeczki: ostrej papryki, kurkumy, pieprzu
-
2 łyżki pestek słonecznika lub dyni (można pominąć)
-
do podania: 900g-1kg ziemniaków albo kasza albo pieczywo, szczypiorek
-
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
-
Dynię kroimy na cienkie paski, obieramy ze skórki (dyni hokkaido nie obieramy, ja użyłam piżmowej) i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki nieco większe niż dynię.
-
Do brytwanki lub na blaszkę wsypujemy pokrojone warzywa oraz fasolę. Posypujemy je wszystkimi przyprawami. Polewamy syropem oraz oliwą, mieszamy rękoma.
-
Warzywa z fasolą wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy, posypujemy posiekanymi drobniej suszonymi pomidorkami z zalewy oraz pestkami słonecznika (ten krok można pominąć). Opcjonalnie można skropić całość 1 łyżką soku z cytryny.
-
Zapiekane warzywa z fasolą polecam podawać z ugotowanymi ziemniaczkami (doprawionymi solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, oliwą, posiekanym szczypiorkiem) albo z ugotowaną kaszą lub z pieczywem. Smacznego!