Dynia pieczona z papryką i fasolą

Pieczone warzywa z fasolą, które wypełnią dom pięknymi zapachami. W sam raz dla jesieniarzy spragnionych ciepła i pysznego jedzenia.

Efekt jest niebanalny dzięki użytym przyprawom, a wykończenie w postaci suszonych pomidorków i pestek słonecznika dodaje smaku umami i chrupkości. Ja podałam to danie z gotowanymi ziemniaczkami, ale w roli dodatku sprawdzi się też dowolna kasza albo dobry chleb.

Porcje 4
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 500-600g dyni piżmowej/muscat/hokkaido (½ średniej dyni)
  • 2 duże lub 3 małe papryki
  • 240-350g fasoli ugotowanej lub z puszki (ja ugotowałam ok. 125g fasoli, ¼ standardowego opakowania)
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki syropu klonowego/z agawy
  • po ½ łyżeczki: papryki wędzonej, papryki słodkiej, mielonej kolendry, ziół prowansalskich, soli
  • po ⅓ łyżeczki: ostrej papryki, kurkumy, pieprzu
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni (można pominąć)
  • do podania: 900g-1kg ziemniaków albo kasza albo pieczywo, szczypiorek

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  • Dynię kroimy na cienkie paski, obieramy ze skórki (dyni hokkaido nie obieramy, ja użyłam piżmowej) i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki nieco większe niż dynię.

    Dynia pieczona z papryką i fasolą

  • Do brytwanki lub na blaszkę wsypujemy pokrojone warzywa oraz fasolę. Posypujemy je wszystkimi przyprawami. Polewamy syropem oraz oliwą, mieszamy rękoma.

    Dynia pieczona z papryką i fasolą

  • Warzywa z fasolą wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy, posypujemy posiekanymi drobniej suszonymi pomidorkami z zalewy oraz pestkami słonecznika (ten krok można pominąć). Opcjonalnie można skropić całość 1 łyżką soku z cytryny.
  • Zapiekane warzywa z fasolą polecam podawać z ugotowanymi ziemniaczkami (doprawionymi solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, oliwą, posiekanym szczypiorkiem) albo z ugotowaną kaszą lub z pieczywem. Smacznego!

    Dynia pieczona z papryką i fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close