Jeśli lubisz zupy, w których łycha stoi – ten przepis jest dla Ciebie. Dla tego ogromnego gara zupy warto ugotować prawilny domowy bulion warzywny. Co takiego ma w sobie barszcz, że kochamy go w naszej strefie klimatycznej?
Jest słodki i ma piękny kolor dzięki burakom. Odpowiednio ostry i kwaśny zarazem. Dodatek suszonych grzybów oraz wędzonej papryki dodaje mu głębokiego, umamicznego smaku, który podkreśla smak ziół. No i ta fasola, w którą tak przyjemnie zatapiają się zęby, a dzięki której zupa jest pożywna i syci na długo. I wreszcie – można go ugotować z łatwo dostępnych w środku zimy bulw
A jeśli szukasz innych przepisów na pożywne zupy, zapraszam krem kalafiorowy z fasolą, afrykańską zupę z masłem orzechowym albo zupę marchewkowo-soczewicową.
Czas przygotowania
75 min
-
3-4 buraki (ok. 700-800g)
-
2 marchewki (ok. 300-350g)
-
4 ziemniaki (ok. 600-700g)
-
1 większa cebula lub 2 mniejsze
-
3 ząbki czosnku
-
garść suszonych grzybów (można pominąć)
-
½ natki pietruszki do podania (można pominąć)
-
-
2 puszki fasoli czerwonej lub białej (albo ok. 480g ugotowanej fasoli jaś)
-
50g koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki)
-
sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
-
2,5l bulionu warzywnego albo 2l bulionu i 2 szklanki wody
-
3 łyżki oleju
-
-
1 łyżeczka wędzonej papryki albo 3 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżeczki majeranku
-
½ łyżeczki oregano
-
1 łyżeczka lubczyku (można spróbować pominąć albo dać więcej majeranku i oregano)
-
sól i pieprz do smaku
-
Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plasterki, buraki (poza jednym odłożonym) kroimy w cienkie plasterki, a potem plasterki na podłużne słupki. Jednego buraka ścieramy na grubych oczkach tarki. Czosnek obieramy i kroimy drobno. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i odstawiamy na bok.
-
W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy cebulę i słupki buraka i podsmażamy 7 minut mieszając co jakiś czas.
-
Dodajemy marchew. Dusimy mieszając przez 5 minut.
-
Do garnka dodajemy czosnek, mieszamy. Następnie dodajemy startego na tarce buraka i suszone grzyby. Dodajemy wędzoną paprykę i suszone zioła.
-
Wlewamy 2,5l bulionu albo 2l bulionu i 2 szklanki wody. Doprowadzamy do lekkiego zagotowania, jeśli mamy pokrywkę na garnek to go przykrywamy. Zmniejszamy gaz na tyle, żeby zupa lekko się gotowała (u mnie czwórka bez przykrywki lub trójka z przykrywką) i gotujemy 20 minut.
-
Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut lub do zmięknięcia ziemniaków.
-
Na końcu dodajemy odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą (albo ugotowaną) fasolę, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny lub ocet, mieszamy.
-
Doprawiamy solą i pieprzem według preferencji. Dobra robota, zrobiłaś/-eś dużą ilość pysznej, pożywnej zupy! :)
Dziękuję za ten przepis, barszcz jest nieziemski, do tej pory gotowałam po swojemu „na oko” tym razem postanowiłam spróbować konkretny przepis, ten wydał mi się ciekawy i się nie myliłam, zupa jest obłędna i nawet mój niewegański mąż się o nią dopomina więc dziś wpada na stół po raz 2 😀 i tak zgadzam się rozmiar garnka jak najbardziej przyzwoity 😀
Bardzo miło mi słyszeć, dzięki za komentarz :)! Pozdrowienia dla Ciebie i męża ;)!
O raju. Jakie to dobre. Zrobiłam i polecam bardzo. Dałam coś koło kilo buraka, bo tyle uważyło mi się w sklepie 😉 Wyszła przepyszna. Panowie domownicy dodali po kleksie śmietany, ale według mnie niczego w niej nie brakuje. Dziękuję za przepis.
Cześć Justyna! Bardzo mi miło, że przepis jest wykorzystywany i żyje własnym życiem. Ja często dostaję zapytanie od rodziny „kiedy zrobisz barszcz ukraiński?”. Cieszę się, że nie tylko nam on smakuje :). Pozdrawiam Was gorąco!
Pyszny, robię po raz kolejny 😊
Najlepsze słowa uznania – robię po raz kolejny :). Cieszę się, że przepis Ci służy i bardzo dziękuję za wiadomość. Pozdrawiam!
Polecam przepis🙂
Miło mi to czytać, moja rodzina uwielbia barszcz według tego przepisu i cieszę się, że jest więcej jej fanów :D. Pozdrawiam!
Dziękuję from the UK 🙂 I love this recipe and cook it often.
Lovely to hear that 🙂 <3