Wegański barszcz ukraiński

Jeśli lubisz zupy, w których łycha stoi – ten przepis jest dla Ciebie. Dla tego ogromnego gara zupy warto ugotować prawilny domowy bulion warzywny. Co takiego ma w sobie barszcz, że kochamy go w naszej strefie klimatycznej?

Jest słodki i ma piękny kolor dzięki burakom. Odpowiednio ostry i kwaśny zarazem. Dodatek suszonych grzybów oraz wędzonej papryki dodaje mu głębokiego, umamicznego smaku, który podkreśla smak ziół. No i ta fasola, w którą tak przyjemnie zatapiają się zęby, a dzięki której zupa jest pożywna i syci na długo. I wreszcie – można go ugotować z łatwo dostępnych w środku zimy bulw

A jeśli szukasz innych przepisów na pożywne zupy, zapraszam krem kalafiorowy z fasolą, afrykańską zupę z masłem orzechowym albo zupę marchewkowo-soczewicową.

Porcje 8-10
Czas przygotowania 75 min

Składniki

  • 3-4 buraki (ok. 700-800g)
  • 2 marchewki (ok. 300-350g)
  • 4 ziemniaki (ok. 600-700g)
  • 1 większa cebula lub 2 mniejsze
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów (można pominąć)
  • ½ natki pietruszki do podania (można pominąć)
  • 2 puszki fasoli czerwonej lub białej (albo ok. 480g ugotowanej fasoli jaś)
  • 50g koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki)
  • sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
  • 2,5l bulionu warzywnego albo 2l bulionu i 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki albo 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka lubczyku (można spróbować pominąć albo dać więcej majeranku i oregano)

Instrukcje

  • Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plasterki, buraki (poza jednym odłożonym) kroimy w cienkie plasterki, a potem plasterki na podłużne słupki. Jednego buraka ścieramy na grubych oczkach tarki. Czosnek obieramy i kroimy drobno. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i odstawiamy na bok.
  • W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy cebulę i słupki buraka i podsmażamy 7 minut mieszając co jakiś czas.
  • Dodajemy marchew. Dusimy mieszając przez 5 minut.
  • Do garnka dodajemy czosnek, mieszamy. Następnie dodajemy startego na tarce buraka i suszone grzyby. Dodajemy wędzoną paprykę i suszone zioła.
  • Wlewamy 2,5l bulionu albo 2l bulionu i 2 szklanki wody. Doprowadzamy do lekkiego zagotowania, jeśli mamy pokrywkę na garnek to go przykrywamy. Zmniejszamy gaz na tyle, żeby zupa lekko się gotowała (u mnie czwórka bez przykrywki lub trójka z przykrywką) i gotujemy 20 minut.
  • Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut lub do zmięknięcia ziemniaków.
  • Na końcu dodajemy odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą (albo ugotowaną) fasolę, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny lub ocet, mieszamy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dodając ich więcej do smaku. Cieszymy się, że nagotowaliśmy szalone ilości zupy i czym prędzej przystępujemy do pałaszowania. :)

Komentarze:

  1. Patrycja Zarzycka says:

    Dziękuję za ten przepis, barszcz jest nieziemski, do tej pory gotowałam po swojemu „na oko” tym razem postanowiłam spróbować konkretny przepis, ten wydał mi się ciekawy i się nie myliłam, zupa jest obłędna i nawet mój niewegański mąż się o nią dopomina więc dziś wpada na stół po raz 2 😀 i tak zgadzam się rozmiar garnka jak najbardziej przyzwoity 😀

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Bardzo miło mi słyszeć, dzięki za komentarz :)! Pozdrowienia dla Ciebie i męża ;)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close