Przepis na pełnowartościowy, odżywczy makaron z sosem pomidorowym, ciecierzycą, podsmażonymi szparagami i błyskawicznym zielonym pesto. W liście składników podaję zamienniki – zamiast pomidorów z puszki możesz użyć świeżych pomidorów, ciecierzyca może z puszki, ze słoika lub ugotowana przez Ciebie, a do zielonego pesto możesz użyć natki pietruszki, bazylii albo rukoli, czy nawet szpinaku. Dostosuj składniki i danie do siebie i ciesz się gotowaniem i jedzeniem :).
A jeśli szukasz więcej inspiracji na posiłki ze szparagami, polecam w szczególności: szparagi z tofu na azjatycką modłę, proste w przygotowaniu i efektowne tortille ze szparagami albo ekspresowy makaron ze szparagami i suszonymi pomidorkami. I wiele innych dań ze szparagami!
Czas przygotowania
30 min
-
200-250g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne)
-
1 puszka ciecierzycy albo ½ dużego słoika ciecierzycy (200-240g ciecierzycy bez zalewy)
-
1 pęczek zielonych szparagów
-
1 puszka pomidorów krojonych (albo ok. 450-500g świeżych, mięsistych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki i pokrojonych)
-
1 mała cebulka żółta lub czerwona albo ½ średniej cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
⅓ świeżej papryczki chili albo ⅓ łyżeczki płatków chili / mielonego chili
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka bazylii
-
⅓ łyżeczki soli
-
⅓ łyżeczki pieprzu
-
3 łyżki oliwy
-
-
Opcjonalne, ale polecane zielone pesto:
-
1 mały albo ½ większego pęczka pietruszki albo garść liści bazylii albo rukoli
-
5 łyżek oliwy
-
1 garść pestek słonecznika
-
½ ząbka czosnku albo 1 mały ząbek czosnku
-
1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
-
¼ łyżeczki soli
-
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki w około ⅓ długości szparaga. Następnie pokrój szparagi na kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj drobno.
-
Makaron ugotuj według instrukcji.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wrzuć najpierw najtwardsze części szparagów (te, które były najbliżej zdrewniałych końcówek) i smaż 2 minuty. Po tym czasie dorzuć resztę szparagów i smaż mieszając przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij szparagi i odłóż na bok do miski.
-
Na patelnię (nie wyłączaj palnika po smażeniu szparagów) dolej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i smaż 2 minuty. Dorzuć czosnek i chili, smaż 1 minutę.
-
Wlej krojone pomidory z puszki (albo świeże, obrane ze skórki i pokrojone pomidory) i pozwól im się zagotować i odparować nieco przez 3-4 minuty. Dodaj przyprawy: suszone oregano, bazylię, sól i pieprz i dorzuć odsączoną z zalewy, opłukaną pod bieżącą wodą (albo ugotowaną przez Ciebie) ciecierzycę, wymieszaj.
-
Natkę pietruszki (lub świeżą bazylię albo rukolę) umyj i włóż do kielicha blendera (kielichowego). Zalej oliwą, wsyp pieprz, sól, pestki słonecznika i opcjonalnie płatki drożdżowe. Zblenduj na pesto.
-
Makaron wymieszaj z sosem na patelni. Makaron z sosem i ciecierzycą wykładaj na talerze, na wierzch za pomocą małej łyżeczki wyłóż zielone pesto, a na nie zielone szparagi. Możesz dodatkowo posypać płatkami drożdżowymi. Smacznego!