Ten przepis to przykład bardzo odżywczego wegańskiego dania, wypakowanego zdrowymi składnikami. Kaszę jaglaną i soczewicę gotujemy, a następnie mieszamy z dodatkami smakowymi – suszonymi pomidorkami, natką pietruszki, sokiem z cytryny i przyprawami.
Natomiast warzywa – u mnie kalafiora i cukinię, ale można użyć innych warzyw – pieczemy z przyprawami, aż staną się rumiane. Podajemy kaszę i soczewicę pokryte pierzynką z pieczonych warzyw, z wierzchu zalotnie posypujemy zataarem lub sezamem. I gotowe!
Czas przygotowania
30 min
-
200g kaszy jaglanej
-
167g zielonej soczewicy (⅓ standardowego opakowania 500g)
-
¾ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
-
⅓ pęczka natki pietruszki
-
po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu, ostrej papryki w proszku
-
sok z ⅓ cytryny
-
1 niewielki kalafior lub ½ dużego (ok. 800g)
-
1 średnia cukinia (ok. 400-600g)
-
3-4 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-
po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, papryki wędzonej lub słodkiej
-
opcjonalnie do dekoracji: zataar albo sezam
-
Piekarnik rozgrzewamy do 200st.C. Kalafiora myjemy i kroimy na malutkie kawałki (na raz do buzi), a cukinię kroimy w dużą kostkę. Warzywa rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i papryką wędzoną lub słodką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
-
W międzyczasie gotujemy zieloną soczewicę, zajmie to około 20 minut, uważajmy by jej ie rozgotować - by nie zaczęła zmieniać się w papkę. Gotujemy też (w oddzielnym garnku) kaszę jaglaną - około 15-18 minut.
-
Mieszamy ugotowaną kaszę i soczewicę. Dodajemy do nich pokrojone ma małe kawałeczki suszone pomidory oraz 2-3 łyżki oleju z zalewy do pomidorków, mieszamy. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku - oraz natkę pietruszki i sok z cytryny, całość mieszamy porządnie dwiema łyżkami.
-
Kaszę wymieszaną z soczewicą i suszonymi pomidorkami przekładamy do misek, a na wierzch wykładamy upieczone warzywa. Z wierzchu można danie posypać zataarem albo sezamem. Smacznego!