Kasza jaglana z soczewicą i pieczonymi warzywami

Ten przepis to przykład bardzo odżywczego wegańskiego dania, wypakowanego zdrowymi składnikami. Kaszę jaglaną i soczewicę gotujemy, a następnie mieszamy z dodatkami smakowymi – suszonymi pomidorkami, natką pietruszki, sokiem z cytryny i przyprawami.

Natomiast warzywa – u mnie kalafiora i cukinię, ale można użyć innych warzyw – pieczemy z przyprawami, aż staną się rumiane. Podajemy kaszę i soczewicę pokryte pierzynką z pieczonych warzyw, z wierzchu zalotnie posypujemy zataarem lub sezamem. I gotowe!

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g kaszy jaglanej
  • 167g zielonej soczewicy (⅓ standardowego opakowania 500g)
  • ¾ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
  • ⅓ pęczka natki pietruszki
  • po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu, ostrej papryki w proszku
  • sok z ⅓ cytryny
  • 1 niewielki kalafior lub ½ dużego (ok. 800g)
  • 1 średnia cukinia (ok. 400-600g)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, papryki wędzonej lub słodkiej
  • opcjonalnie do dekoracji: zataar albo sezam

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200st.C. Kalafiora myjemy i kroimy na malutkie kawałki (na raz do buzi), a cukinię kroimy w dużą kostkę. Warzywa rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i papryką wędzoną lub słodką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.

    Kasza jaglana z soczewicą i pieczonymi warzywami

  • W międzyczasie gotujemy zieloną soczewicę, zajmie to około 20 minut, uważajmy by jej ie rozgotować - by nie zaczęła zmieniać się w papkę. Gotujemy też (w oddzielnym garnku) kaszę jaglaną - około 15-18 minut.
  • Mieszamy ugotowaną kaszę i soczewicę. Dodajemy do nich pokrojone ma małe kawałeczki suszone pomidory oraz 2-3 łyżki oleju z zalewy do pomidorków, mieszamy. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku - oraz natkę pietruszki i sok z cytryny, całość mieszamy porządnie dwiema łyżkami.

    Kasza jaglana z soczewicą i pieczonymi warzywami

  • Kaszę wymieszaną z soczewicą i suszonymi pomidorkami przekładamy do misek, a na wierzch wykładamy upieczone warzywa. Z wierzchu można danie posypać zataarem albo sezamem. Smacznego!

    Kasza jaglana z soczewicą i pieczonymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close