udostępnij
cookmode

Serek z nerkowców do smarowania

Składniki
1 lekko czubata szklanka nerkowców (150g)
4 łyżki płatków drożdżowych
sok z ⅓ cytryny
1 mały ząbek czosnku
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
1
Orzechy nerkowca zalewamy wodą - albo lekko ciepłą na kilka godzin, albo wrzącą na 10 minut (jeśli mamy mało czasu).
2
Namoczone nerkowce odsączamy na sitku z wody. A następnie blendujemy z pozostałymi składnikami (sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem), najlepiej w wysokim pojemniku, blenderem ręcznym, do uzyskania gładkiej konsystencji.
3
Serek polecam jeść w zestawie z chlebem albo bajglem, oprószony świeżo mielonym pieprzem i z plastrami rzodkiewki.

Kategorie:
Smarowidła i sosy
mlenarciak