udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hummus z ciecierzycy ze słoika

Po co robić domowy hummus, skoro w dzisiejszych czasach można go dość tanio kupić?

  1.  Skład i smak – większość sklepowych hummusów ma zwyczajnie gorszy skład : mniej tahini i kuminu, olej rzepakowy zamiast oliwy, regulatory kwasowości zamiast soku z cytryny, konserwanty.
  2. Ekologia – kupny hummus jest zazwyczaj pakowany w plastik, a poza tym opakowania są niewielkie.
  3. Cena! Z nieskrywaną radochą policzyłam, o ile domowy hummus (w wersji szybkiej z cieciorki ze słoika) jest tańszy od popularnego hummusu z dyskontów hummusu. W przeliczeniu na 100g domowy kosztuje 1,37zł, a dyskontowy – 2,49zl, czyli domowy jest o ok. 45% tańszy.

Kalkulacja kosztów domowego hummusu ze słoika:

  • 1 słoik ciecierzycy – 3,3zł
  • 4 łyżki pasty tahini – 90g/300g * 12zł = 3,6zł
  • 2 ząbki czosnku – 2szt/8szt * 2zł = 0,5zł
  • 2 łyżki oliwy , ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) – 1zł (szacunek)
  • sok z ½ cytryny (3 łyżki) 100g/1kg * 8zł = 1,2zł

Łączny koszt domowego hummusu: 3,3zł + 3,6zł + 0,5zł + 1,2zł + 1zł = 9,6 zł/ok. 700g czyli ok. 1,37zł/100g

Cena najtańszego hummusu w sklepie: 3,99zł/160g, czyli 2,49zł/100g

Co oznacza, że w przeliczeniu na 100g, domowy hummus jest 45% tańszy niż najtańszy (i zarazem nienajlepszej jakości) sklepowy hummus. Czy to jest dla Was istotny argument? Czy zwracacie uwagę na ceny gotowców? A może macie swoją własną recepturę na hummus, wypróbowany sposób wykonania?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 słoik ciecierzycy (400 g po odsączeniu z zalewy), czyli 2 lekko czubate szklanki ciecierzycy (uwaga: w wysokim wąskim słoiku sprzedawanym np. w Biedronce i Lidlu jest więcej ciecierzycy niż w typowej puszce ciecierzycy, gdzie po odsączeniu jest 240g ciecierzycy)
4 łyżki pasty tahini (80-90g)
2 niewielkie ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
sok z ½ cytryny (3 łyżki)
ok. ½ szklanki wody
opcjonalnie do dekoracji: kilka odłożonych ziarenek ciecierzycy, pestki granatu, listki świeżej kolendry lub natki pietruszki, papryka słodka/ostra w proszku lub płatki chili, dodatkowy chlust oliwy

Instrukcje

1
Ciecierzycę odsączamy z zalewy na sitku (uwaga! zalewę, w której była ciecierzyca, czyli tzw. aquafabę , warto zachować i zrobić z niej np. wegański majonez). W garnku zagotowujemy ok. 4 szklanki (1l) wody. Wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na średnim gazie około 10 minut., a następnie odsączamy na sitku i pozwalamy ciecierzycy chwilę wystygnąć. Gotowanie ciecierzycy ze słoika pozwala jej bardziej zmięknąć, dzięki czemu łatwiej ją zblendować na gładszy hummus, a dodatkowo pomaga pozbyć się posmaku i zapachu zalewy.
2
Wystudzoną ok. 10 minut (albo dłużej) ciecierzycę blendujemy ręcznym blenderem z tahini, czosnkiem, oliwą, solą, kuminem, sokiem z cytryny oraz wodą - na początek dajemy ¼ szklanki, blendujemy i ewentualnie dolewamy więcej w razie potrzeby, do uzyskania preferowanej konsystencji hummusu.
3
Hummus polecam przechowywać w lodówce w zamykanych naczyniach (np. Plastikowym pudełku z pokrywką czy słoiku), dzięki czemu nie wyschnie i nie zaabsorbuje zapachów z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode