Owsianka z malinami i tahini
Czy są tu fani owsianki? To ostatni dzwonek ? na malinki ❤️, są teraz wyjątkowo dojrzałe i pyszne. A do malinek – tahini, syrop klonowy ? i migdały ?. Dają razem tyle smaku, że nie ma potrzeby gotowania owsianki na mleku (roślinnym), wystarczy na wodzie.
Ta owsianka smakuje wybornie także schłodzona ❄️ więc można przygotować ją wieczorem na śniadanie następnego dnia. A można też raczyć się nią na desero-kolację jak ja wczoraj. ?
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2-2,5 szklanki wody
- 3 łyżki tahini
- 2 garści / 1 szklanka malin
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- garść migdałów albo płatków migdałowych
Instrukcje
-
Rozgrzewamy palnik kuchenki. Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą, stawiamy na gazie na średniej mocy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
-
Czekamy do momentu zagotowania, a następnie zmniejszamy gaz na mały (u mnie trójka). Gotujemy płatki przez 5-7 minut mieszając łyżką od czasu do czasu i pilnując, żeby nie przywarły do dna garnka. Jeśli owsianka wydaje się za gęsta, jeśli lubimy rzadszą konsystencję - dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy jeszcze przez chwilę.
-
Pod koniec gotowania do owsianki dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę tahini, mieszamy.
-
Każdą porcję owsianki podajemy z dodatkową łyżką tahini, łyżką syropu klonowego, garścią malin, posypaną migdałami pokrojonymi na mniejsze kawałki lub płatkami migdałowymi.