Składniki
borówki, jagody, maliny, siemię lniane, truskawki, wegański jogurt
Danie
Kategorie specjalne
borówki, jagody, maliny, siemię lniane, truskawki, wegański jogurt
Powoli zaczyna się sezon na owoce jagodowe: truskawki, borówki, maliny, jagody. Z tej okazji chcę podzielić się z Wami moim sposobem na godne, odżywcze towarzystwo dla takich owoców – jogurt z nasionkami.
Dodanie do jogurtu roślinnego (rodzaj dowolny, ja zazwyczaj kupuję kokosowy lub sojowy, może być smakowy) nasion chia i/lub siemienia lnianego wzbogaca go o kwasy tłuszczowe omega-3. A te są szczególnie ważne w diecie wegańskiej. Polecam Waszej uwadze artykuł wege dietetyczki Iwony Kibil na ten temat.
A jeśli szukacie innych pomysłów na zdrowe przekąski, polecam mus z banana i tofu, paćkę z banana i masła orzechowego, najprostszy wegański shake energetyczny, czy koktajl z marchewką.