Przekąska: jogurt z chia i siemieniem lnianym

Danie

Kategorie specjalne

Powoli zaczyna się sezon na owoce jagodowe: truskawki, borówki, maliny, jagody. Z tej okazji chcę podzielić się z Wami moim sposobem na godne, odżywcze towarzystwo dla takich owoców – jogurt z nasionkami.

Dodanie do jogurtu roślinnego (rodzaj dowolny, ja zazwyczaj kupuję kokosowy lub sojowy, może być smakowy) nasion chia i/lub siemienia lnianego wzbogaca go o kwasy tłuszczowe omega-3. A te są szczególnie ważne w diecie wegańskiej. Polecam Waszej uwadze artykuł wege dietetyczki Iwony Kibil na ten temat.

A jeśli szukacie innych pomysłów na zdrowe przekąski, polecam mus z banana i tofu, paćkę z banana i masła orzechowego, najprostszy wegański shake energetyczny, czy koktajl z marchewką.

Porcje 1-2
Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 150-200g jogurtu wegańskiego sojowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego lub w ziarenkach
  • garść świeżych lub mrożonych owoców jagodowych: borówki, maliny, truskawki, jagody
  • opcjonalnie do posypania wiórki kokosowe

Instrukcje

  • Nasiona chia i siemię lniane wsyp do jogurtu, wymieszaj i odstaw do lodówki do namoknięcia chia i siemienia na kilka godzin lub całą noc.
  • Jogurt serwuj z mrożonymi lub świeżymi owocami jagodowymi: malinami, borówkami, truskawkami. Albo z musem/dżemem z zagotowanych truskawek/malin (mrożonych lub świeżych) z dodatkiem nasion chia. Opcjonalnie taką przekąskę możesz lekko dosłodzić syropem klonowym/z agawy, dołożyć łyżkę masła orzechowego, posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close