Brownie dyniowe

Składniki

,

Kategorie specjalne

Każda okazja jest dobra do zrobienia brownie. Również jesień, sezon na dynię, czy halloween.

Puree z pieczonej dyni (podobnie jak puree z batata czy buraka) ma lekko słodkawy smak i świetnie nadaje się do brownie jako składnik scalający masę. Upieczone brownie jest dzięki niemu bardziej sprężyste. A jednocześnie dynia podnosi wartości odżywcze ciasta.

PS. Dynię najlepiej upiec od razu całą – z części zrobić brownie, a z pozostałej części zrobić dyniową zupę, sos do makaronu, albo ewentualnie ją zamrozić.

Porcje 9
Czas przygotowania 90 min

Składniki

  • ½ małej dyni hokkaido (450g) albo kawałek dyni piżmowej lub muscat
  • niepełna szklanka mąki pszennej (130g)
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • ½ szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 100g gorzkiej czekolady

Instrukcje

  • Dynię kroimy w plastry i pieczemy w 180°C przez 40 minut, do miękkości. Upieczoną dynię blendujemy na puree. Odmierzamy 1 mocno upchaną szklankę. Pozostałe 2-3 łyżki zostawiamy do posmarowania brownie z wierzchu.
  • Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól, mieszamy. Dodajemy 1 szklankę puree dyniowego, wlewamy olej i ⅓ szklanki mleka roślinnego (lub wody), mieszamy. Jeśli masa jest bardzo gęsta i ciężko ją wymieszać, dodaj jeszcze 2-3 łyżki mleka roślinnego lub wody.
  • Gorzką czekoladę posiekaj nożem na mniejsze kawałki. ⅔ posiekanej czekolady wmieszaj w masę na brownie.
  • Masę na brownie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jest na tyle gęsta, że ja wyłożyłam nią środek większej blaszki i nie wyrównywałam do brzegów.
  • Z wierzchy brownie smarujemy resztką puree dyniowego wymieszanego z 3 łyżkami mleka roślinnego lub wody. A sam wierzch posypujemy odłożoną wcześniej ⅓ posiekanej czekolady.

    Brownie dyniowe

  • Brownie dyniowe pieczemy przez 30 minut w 180°C góra-dół. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy dopiero, kiedy porządnie wystygnie. Smacznego!

Komentarze:

  1. Jaka wielkość blaszki?

  2. Gosia @ Warzywizm says:

    Ja użyłam większej blaszki, którą wyłożyłam papierem do pieczenia, i nie wypełniłam tej blaszki całej. Masa jest na tyle gęsta, że się nie rozlewa po blaszce. A ciasto wyszło ok. 25x25cm, więc jeśli masz blaszkę w takiej wielkości – to będzie wygodnie :).

    1. Ok, bardzo dziękuje 😉

  3. Dzien dobry, mam pytanie co do punktu 5: rozumiem, ze brownie smarujemy puree dyniowym zanimnwlozymy do piekarnika? Czy to się uda, jeśli ciasto jest jeszcze nie „zastygle”? Może najpierw podpiec, potem smarować?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Zgadza się – brownie smarujemy z wierzchu puree dyniowym i lekko je „rozsmarowujemy” przed włożeniem do piekarnika. Zapraszam też na mój profil na Instagramie (Warzywizm), gdzie jednym z ostatnich postów jest filmik z instrukcją zrobienia brownie krok po kroku :). Pozdrawiam!

      1. Nie mam instagrama 😉
        Ale ciasto zrobilam (w foremce do tarty). Wyszlo pyszne. Jest bardzo proste do zrobienia, nawet dla takiego laika jak ja, a smakuje super. Oby więcej takich przepisów!

        1. Gosia@Warzywizm Author says:

          Hej Kasiu! W takim razie przepraszam za późną odpowiedź, ale cieszę się, że zrobiłaś brownie i Ci posmakowało! Pozdrawiam ciepło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close