Brownie dyniowe
Każda okazja jest dobra do zrobienia brownie. Również jesień, sezon na dynię, czy halloween.
Puree z pieczonej dyni (podobnie jak puree z batata czy buraka) ma lekko słodkawy smak i świetnie nadaje się do brownie jako składnik scalający masę. Upieczone brownie jest dzięki niemu bardziej sprężyste. A jednocześnie dynia podnosi wartości odżywcze ciasta.
PS. Dynię najlepiej upiec od razu całą – z części zrobić brownie, a z pozostałej części zrobić dyniową zupę, sos do makaronu, albo ewentualnie ją zamrozić.
Składniki
- ½ małej dyni hokkaido (450g) albo kawałek dyni piżmowej lub muscat
- niepełna szklanka mąki pszennej (130g)
- 3 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru
- ⅓ szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
- ½ szklanki mleka roślinnego lub wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki soli
- 100g gorzkiej czekolady
Instrukcje
-
Dynię kroimy w plastry i pieczemy w 180°C przez 40 minut, do miękkości. Upieczoną dynię blendujemy na puree. Odmierzamy 1 mocno upchaną szklankę. Pozostałe 2-3 łyżki zostawiamy do posmarowania brownie z wierzchu.
-
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól, mieszamy. Dodajemy 1 szklankę puree dyniowego, wlewamy olej i ⅓ szklanki mleka roślinnego (lub wody), mieszamy. Jeśli masa jest bardzo gęsta i ciężko ją wymieszać, dodaj jeszcze 2-3 łyżki mleka roślinnego lub wody.
-
Gorzką czekoladę posiekaj nożem na mniejsze kawałki. ⅔ posiekanej czekolady wmieszaj w masę na brownie.
-
Masę na brownie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jest na tyle gęsta, że ja wyłożyłam nią środek większej blaszki i nie wyrównywałam do brzegów.
-
Z wierzchy brownie smarujemy resztką puree dyniowego wymieszanego z 3 łyżkami mleka roślinnego lub wody. A sam wierzch posypujemy odłożoną wcześniej ⅓ posiekanej czekolady.
-
Brownie dyniowe pieczemy przez 30 minut w 180°C góra-dół. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy dopiero, kiedy porządnie wystygnie. Smacznego!
Jaka wielkość blaszki?
Ja użyłam większej blaszki, którą wyłożyłam papierem do pieczenia, i nie wypełniłam tej blaszki całej. Masa jest na tyle gęsta, że się nie rozlewa po blaszce. A ciasto wyszło ok. 25x25cm, więc jeśli masz blaszkę w takiej wielkości – to będzie wygodnie :).
Ok, bardzo dziękuje 😉
Dzien dobry, mam pytanie co do punktu 5: rozumiem, ze brownie smarujemy puree dyniowym zanimnwlozymy do piekarnika? Czy to się uda, jeśli ciasto jest jeszcze nie „zastygle”? Może najpierw podpiec, potem smarować?
Cześć! Zgadza się – brownie smarujemy z wierzchu puree dyniowym i lekko je „rozsmarowujemy” przed włożeniem do piekarnika. Zapraszam też na mój profil na Instagramie (Warzywizm), gdzie jednym z ostatnich postów jest filmik z instrukcją zrobienia brownie krok po kroku :). Pozdrawiam!
Nie mam instagrama 😉
Ale ciasto zrobilam (w foremce do tarty). Wyszlo pyszne. Jest bardzo proste do zrobienia, nawet dla takiego laika jak ja, a smakuje super. Oby więcej takich przepisów!
Hej Kasiu! W takim razie przepraszam za późną odpowiedź, ale cieszę się, że zrobiłaś brownie i Ci posmakowało! Pozdrawiam ciepło 🙂