Mus z banana i tofu z truskawkami
W kuchni lubię upraszczać, co tylko się da. Kiedy przyrządzam szybkie przekąski, stawiam na krótkie, dwu- trzyskładnikowe składy. Wiem, że jest większa szansa, że się z taką recepturą polubię, będę mieć wszystkie składniki i że będę powtarzać ją w przyszłości.
Ten białkowy mus świetnie sprawdzi się w roli deseru, drugiego śniadania czy posiłku po treningu. Sycący dzięki tofu, słodki dzięki bananowi i kwaskowato-świeży za sprawą truskawek. Na zdrowie!
A jeśli szukasz więcej inspiracji na proste przekąski, sprawdź: przekąskę w 1 minutę z banana i masła orzechowego, która wiele razy uratowała mnie z kryzysu energetycznego, przekąskę z wegańskiego jogurtu z ziarenkami, najprostszy wegański shake energetyczny, czy milkshake truskawkowy z fasolą.
Składniki
- 1 kostka tofu twardego naturalnego albo silken tofu (180-200g)
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200-300g truskawek (albo malin, jeżyn, porzeczek, czereśni)
- opcjonalnie: łyżka wiórków kokosowych, łyżka sezamu, kilka listków mięty do dekoracji, syrop klonowy do polania (u mnie bez)
Instrukcje
-
Kostkę tofu kruszymy do pojemnika blendera (polecam użyć blendera ręcznego) lub miski, dorzucamy połamanego na mniejsze kawałki banana i dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiego musu.
-
Mus podajemy z kwaskowatymi letniki owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczkami czy czereśniami. Deser można udekorować listkami mięty, posypać sezamem i/lub wiórkami kokosowymi, a jeśli jest dla Ciebie za mało słodki - polać syropem klonowym.