Wegańskie naleśniki z serkiem truskawkowym

Składniki

,

Kategorie specjalne

Przepis na wegańskie naleśniki (z mąki i mleka sojowego) oraz na serek z truskawek i tofu. Polecam na sycący deser albo słodkie śniadanie!

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ⅓ szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki oleju (+ olej do smażenia)
  • po szczypcie: soli i sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • Truskawkowy serek z tofu:
  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • 100-120g truskawek (7-8 truskawek) + truskawki do podania
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego (albo innego cukru plus ziarenka wanilii/ekstrakt waniliowy)
  • 1 łyżka masła orzechowego albo wegańskiego jogurtu
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki mleka roślinnego (jeśli serek wyjdzie gęsty)

Instrukcje

  • Tofu, truskawki, cukier wanilinowy (albo cukier z prawdziwą wanilią) i masło orzechowe blendujemy na nieidealnie gładką masę (zostawiamy grudki). Jeśli jest za rzadka, dodajemy kolejną 1 łyżkę masła orzechowego, a jeśli za gęsta - dodajemy 1-2 łyżki mleka roślinnego i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na czas smażenia naleśników.
  • Do miski lub naczynia do blendowania wsypujemy dwa rodzaje mąki po szczypcie soli i sody/proszku do pieczenia, zalewamy mlekiem sojowym i 2 łyżkami oleju. Mieszamy energicznie trzepaczką albo blendujemy na gładką masę. Masę warto odstawić na 5 minut, po czym ponownie wymieszać trzepaczką.
  • Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię na średniej mocy palnika (ja rozgrzewam do siódemki w 9-stopniowej skali, a potem podczas smażenia kolejnych naleśników zmniejszam moc do szóstki). Smarujemy ją delikatnie niewielką ilością oleju do smażenia. Wlewamy chochlą masę i rozprowadzamy po patelni. Smażymy po 2-3 minuty, w tym czasie nie podważamy naleśników, nie potrząsamy patelnią, nie przesuwamy jej po palniku, dajemy naleśnikom spokój :). Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę za pomocą łopatki i na drugiej stronie smażymy kolejne 2 minuty. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, który przykrywamy pokrywką lub innym talerzem - dzięki temu usmażone naleśniki zachowają ciepło i nie wysuszą się, pozostaną wilgotne i elastyczne.
  • Po usmażeniu wszystkich naleśników (mi wychodzi 5 sztuk), każdego naleśnika na połowie smarujemy truskawkowym serkiem z tofu i składamy na trójkąty lub zawijamy w rulony. Nadziane naleśniki podajemy z pokrojonymi truskawkami. Smacznego!

    Wegańskie naleśniki z serkiem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close