Bezjajeczna pasta z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki
- 1 słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy po odlaniu aquafaby, czyli zalewy lub podobna ilość ugotowanej ciecierzycy)
- 1 czubata łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki papryki w proszku łagodnej lub pół na pół łagodnej i ostrej
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli (można użyć ½-¾ łyżeczki czarnej soli kala namak; ja jej nie stosuję)
- ½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
- ⅓-½ pęczka rzodkiewek
- ½ pęczka szczypiorku
Instrukcje
-
Jeśli używamy ciecierzycy z puszki - odsączamy ją z zalewy (aquafaby) i przepłukujemy pod wodą (aquafaby nie wylewaj - przyrządź z niej wegański majonez lub sos). Jeśli gotujesz ciecierzycę - namocz ją przez kilka godzin w wodzie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, a następnie gotuj w świeżej wodzie również z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej przez około 45 minut do miękkości.
-
Ciecierzycę wraz z: musztardą, oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub startym na drobnej tarce, papryką w proszku, solą, pieprzem umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania i blendujemy, masa nie musi być bardzo gładka. Jeśli masa będzie bardzo gęsta i ciężko będzie ją zblendować, do masy można dodać 1-3 łyżki filtrowanej/przegotowanej wody.
-
Rzodkiewki i szczypiorek myjemy. Rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki, a szczypiorek siekamy. Starte rzodkiewki i posiekany szczypiorek dodajemy do zblendowanej masy i mieszamy porządnie.
-
Pastę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Pieczywo posmarowane pastą z ciecierzycy podajemy ze świeżym ogórkiem, pomidorem czy kiełkami.