Serek z nerkowców do smarowania
Przepis, który można podciągnąć pod kategorię „wegański nabiał dla początkujących”. Serek z nerkowców zrobisz w kwadrans z kilku składników. Świetnie się rozsmarowuje i można zastąpić serek do smarowania z mleka krowiego, w Polsce wyjątkowo lubiany i często używany.
W ogóle nerkowce są wdzięcznym składnikiem do tworzenia wegańskich serów. Są kremowe, aksamitne, mają gładki smak i łatwo się blendują. To nie przypadek, że bardzo ceniony producent wegańskich serów WegeSiostry właśnie na nich opiera swoje receptury.
A jeśli lubisz wegańskie serki z nerkowców i uda ci się nabyć składnik, jakim jest agar-agar, spróbuj wędzonego serka z nerkowców.
Składniki
- 1 lekko czubata szklanka nerkowców (150g)
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- sok z ⅓ cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
-
Orzechy nerkowca zalewamy wodą - albo lekko ciepłą na kilka godzin, albo wrzącą na 10 minut (jeśli mamy mało czasu).
-
Namoczone nerkowce odsączamy na sitku z wody. A następnie blendujemy z pozostałymi składnikami (sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem), najlepiej w wysokim pojemniku, blenderem ręcznym, do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Serek polecam jeść w zestawie z chlebem albo bajglem, oprószony świeżo mielonym pieprzem i z plastrami rzodkiewki.