Serek z nerkowców do smarowania

Kategorie specjalne

Przepis, który można podciągnąć pod kategorię „wegański nabiał dla początkujących”. Serek z nerkowców zrobisz w kwadrans z kilku składników. Świetnie się rozsmarowuje i można zastąpić serek do smarowania z mleka krowiego, w Polsce wyjątkowo lubiany i często używany.

W ogóle nerkowce są wdzięcznym składnikiem do tworzenia wegańskich serów. Są kremowe, aksamitne, mają gładki smak i łatwo się blendują. To nie przypadek, że bardzo ceniony producent wegańskich serów WegeSiostry właśnie na nich opiera swoje receptury.

A jeśli lubisz wegańskie serki z nerkowców i uda ci się nabyć składnik, jakim jest agar-agar, spróbuj wędzonego serka z nerkowców.

Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 lekko czubata szklanka nerkowców (150g)
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • sok z ⅓ cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Orzechy nerkowca zalewamy wodą - albo lekko ciepłą na kilka godzin, albo wrzącą na 10 minut (jeśli mamy mało czasu).
  • Namoczone nerkowce odsączamy na sitku z wody. A następnie blendujemy z pozostałymi składnikami (sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem), najlepiej w wysokim pojemniku, blenderem ręcznym, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Serek polecam jeść w zestawie z chlebem albo bajglem, oprószony świeżo mielonym pieprzem i z plastrami rzodkiewki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close