Słodki twarożek z tofu

Składniki

Kategorie specjalne

W tym twarożku znalazłam godnego kompana dla dżemów poupychanych na tyłach kuchennej szafki z zapasami. Miał być wegańskim odpowiednikiem twarogu/serka do smarowania. Wyszło chyba nawet lepiej, bo dzięki dodatkowi wanilii smakuje jak serek homogenizowany, tyle że z dobrym składem!

W ogóle z tofu można zrobić niezliczone dania i potrawy. Można zrobić z niego tofu-kotleta, śniadnaiową wegańską jajecznicę – czyli tofucznicę, albo wegańskie spaghetti tofu-bolognese. Można nim nadziać tortillę, dodać do curry, albo zrobić takie tofu z cukinią rach-ciach, Można też ugrillować tofu w keczupowej marynacie albo usmażyć tofu w krwistej marynacie. Na słodko zrobić tofurnik lub mus bananowy. Albo samemu poszperać wśród wielu przepisów z wykorzystaniem tofu.

Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 1 kostka tofu 180-200g
  • 3 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓-½ cytryny)
  • 2 łyżki cukru pudru lub cukru z wanilią (ew. może być cukier wanilinowy do wypieków) lub 3 łyżki syropu klonowego/z agawy
  • szczypta sproszkowanej wanilii albo ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć, jeśli używasz cukru z prawdziwą wanilią)
  • 2 łyżki jogurtu wegańskiego lub mleka roślinnego lub wody (jeśli używasz syropu klonowego/z agawy zamiast cukru - nie dodawaj już wody)

Instrukcje

  • Wszystkie składniki poza wodą umieszczamy w naczyniu do blendowania i blendujemy. Wody/mleka roślinnego dodajemy, jeśli wymaga tego konsystencja.
  • Słodki twarożek z tofu przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeśli wytrąci się z niego nieco wody - odlewamy ją, nie wpływa to na smak serka. Podajemy z pieczywem i świeżymi owocami lub koniecznie z dżemem (u mnie na zdjęciu domowy dżem z czerwonej porzeczki). Czy Wam też przypomina w smaku serek homogenizowany? :)

Komentarze:

  1. Wyszedł pyszny. Szybko i smacznie 🙂 I nie ma nieprzyjemności jak po mlecznej wersji.

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Dzięki Zuza, cieszę się! Mnie coraz bardziej zaskakuje, jak wszechstronne jest tofu i co można z niego zrobić. Zawsze mam kilka kostek w lodówce :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close