udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mus z banana i tofu z truskawkami

W kuchni lubię upraszczać, co tylko się da. Kiedy przyrządzam szybkie przekąski, stawiam na krótkie, dwu- trzyskładnikowe składy. Wiem, że jest większa szansa, że się z taką recepturą polubię, że będę mieć wszystkie składniki i będę powtarzać ją w przyszłości.

Ten białkowy mus świetnie sprawdzi się w roli deseru, drugiego śniadania czy posiłku po treningu. Sycący dzięki tofu, słodki dzięki bananowi i kwaskowato-świeży za sprawą truskawek. Na zdrowie! 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 kostka tofu twardego naturalnego albo silken tofu (180-200g)

1 banan

1 łyżka soku z cytryny

200-300g truskawek (albo malin, jeżyn, porzeczek, czereśni)

opcjonalnie: łyżka wiórków kokosowych, łyżka sezamu, kilka listków mięty do dekoracji, syrop klonowy do polania (u mnie bez)

Instrukcje

1

Kostkę tofu kruszymy do pojemnika blendera (polecam użyć blender ręczny) lub miski, dorzucamy połamanego na mniejsze kawałki banana i dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiego musu.

2

Mus podajemy z kwaskowatymi letniki owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczkami czy czereśniami. Deser można udekorować listkami mięty, posypać sezamem i/lub wiórkami kokosowymi, a jeśli jest dla Ciebie za mało słodki – polać syropem klonowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 kostka tofu twardego naturalnego albo silken tofu (180-200g)
1 banan
1 łyżka soku z cytryny
200-300g truskawek (albo malin, jeżyn, porzeczek, czereśni)
opcjonalnie: łyżka wiórków kokosowych, łyżka sezamu, kilka listków mięty do dekoracji, syrop klonowy do polania (u mnie bez)

Instrukcje

1
Kostkę tofu kruszymy do pojemnika blendera (polecam użyć blender ręczny) lub miski, dorzucamy połamanego na mniejsze kawałki banana i dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiego musu.
2
Mus podajemy z kwaskowatymi letniki owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczkami czy czereśniami. Deser można udekorować listkami mięty, posypać sezamem i/lub wiórkami kokosowymi, a jeśli jest dla Ciebie za mało słodki - polać syropem klonowym.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode