Dynia pieczona na słodko
Wysmakowana pieczona z przyprawami dynia o zniuansowanym smaku. Polana syropem klonowym, oprószona solą, podana z lekko gorzkim tahini i chrupiącymi orzechami pekan.
Składniki
- 900g-1kg dyni hokkaido (1 mała dynia)
- 2 łyżki oleju neutralnego w smaku (np. rzepakowy)
- 5 łyżek syropu klonowego
- ½-¾ łyżeczki przyprawy do piernika (albo cynamon, albo cynamon i po szczypcie gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu)
- szczypta soli
- 3 łyżki tahini
- 1-2 garści orzechów pekan lub włoskich
Instrukcje
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180-190°C. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy i wyrzucamy wnętrze z pestkami. Połówki dyni kroimy w półksiężyce. Dynię rozkładamy na papierze lub macie do pieczenia.
-
W małej miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego, przyprawę do piernika (lub cynamon) i szczyptę soli. Mieszanką polewamy dynię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.
-
Upieczoną dynię przekładamy na talerzyki, polewamy tahini i syropem klonowym i posypujemy orzechami. Smacznego i na zdrowie!