Dynia pieczona na słodko

Składniki

,

Danie

Kategorie specjalne

Wysmakowana pieczona z przyprawami dynia o zniuansowanym smaku. Polana syropem klonowym, oprószona solą, podana z lekko gorzkim tahini i chrupiącymi orzechami pekan.

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 900g-1kg dyni hokkaido (1 mała dynia)
  • 2 łyżki oleju neutralnego w smaku (np. rzepakowy)
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • ½-¾ łyżeczki przyprawy do piernika (albo cynamon, albo cynamon i po szczypcie gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki tahini
  • 1-2 garści orzechów pekan lub włoskich

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180-190°C. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy i wyrzucamy wnętrze z pestkami. Połówki dyni kroimy w półksiężyce. Dynię rozkładamy na papierze lub macie do pieczenia.

    Dynia pieczona na słodko

  • W małej miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego, przyprawę do piernika (lub cynamon) i szczyptę soli. Mieszanką polewamy dynię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.
  • Upieczoną dynię przekładamy na talerzyki, polewamy tahini i syropem klonowym i posypujemy orzechami. Smacznego i na zdrowie!

    Dynia pieczona na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close