Zielony koktajl w misce
Koktajl w misce to pomysł na szybką przekąskę, deser czy drugie śniadanie. Jest gęstszy niż tradycyjny koktajl/shake, a sposób podania w misce umożliwia wzbogacenie go pokrojonymi świeżymi lub mrożonymi owocami. Po ułożeniu kompozycji, wskazane jest, by choć chwilę podziwiać swoje dzieło. Następnie zabieramy się do pałaszowania łyżką tej naszej pięknej, zielonej porcji zdrowia.
Składniki
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- 1 garść świeżego szpinaku
- ½ szklanki wody
- do podania: owoce świeże lub mrożone - kiwi, truskawki, borówki, łyżeczka nasion chia
Instrukcje
-
Płatki owsiane, banana, szpinak i wodę blendujemy blenderem ręcznym lub kielichowym.
-
Powstały gęsty koktajl przelewamy do miski, a następnie dekorujemy pokrojonymi świeżymi owocami i posypujemy nasionami chia.
-
Taki koktajl może stanowić część śniadania (dla mnie 1 porcja byłaby za mała na główne śniadanie) albo przekąskę na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Na zdrowie!