Milkshake truskawkowy z fasolą
O tym, że można zjeść strączki i nawet tego nie zauważyć, dowiedziałam się od MamaNaRoslinach i wege dietetyczki Iwony Kibil, które od lat proponują dodawanie strączków do koktajli, ciasta na gofry, placuszki itp., aby podnieść ich walory odżywcze.
Dziś bardzo prosty przepis z wykorzystaniem świeżych truskawek i 1-2 garści białej fasoli (której według mnie nie sposób wyczuć w smaku) – różowy wegański milkshake.
A jeśli szukasz przepisów na inne zdrowe i dodające mocy koktajle, zapraszam na najprostszy wegański shake energetyczny, koktajl z burakiem albo z marchewką, zielony koktajl-bowl, smoothie truskawka-mango lub smoothie nektarynkowe.
Składniki
- 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe lub owsiane)
- 300g truskawek (tyle mieści się w misce na zupę)
- 1 banan
- 50-70g ugotowanej/puszkowanej białej fasoli (1-2 garści)
Instrukcje
-
Truskawki myjemy (jeśli dokładnie je umyjesz, możesz zostawić szypułki - szypułki są jadalne i można je zblendować w shake’u). Banana obieramy.
-
Do naczynia blendera wlewamy mleko roślinne, wsypujemy truskawki, banana i 1-2 garści białej fasoli (ja użyłam fasoli jaś, ale możesz też użyć drobnej fasoli z puszki). Blendujemy na shake’a, kosztujemy i ew. dosładzamy cukrem lub innym słodzikiem (mi wystarcza słodkość banana i truskawek). Smacznego i na zdrowie!