Czekoladki z masłem orzechowym (à la Reese’s)
W domowych warunkach można w kwadrans, w prosty sposób zrobić cudowne czekoladki. Na przykład takie wypełnione masłem orzechowym, z nutą soli.
Czekoladki z tego przepisu przypominają Reese’s, tyle że są wegańskie, mają świetny skład, i są tanie w produkcji. Składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
A może zrobisz takie czekoladki dla kogoś na prezent? W końcu robione samemu każdego chwycą za serce :).
Składniki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70-80% (100g)
- 2 łyżki masła orzechowego (45g)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonych migdałów (albo mąki kokosowej albo wiórków kokosowych ALBO pomiń jeśli masz gęste masło orzechowe)
- 3 szczypty soli
- silikonowe foremki jak do muffinek
Instrukcje
-
Tabliczkę czekolady łamiemy na małe kawałki i topimy w kąpieli wodnej. Czyli do jednej metalowej/szklanej miski kruszymy drobno czekoladę i wkładamy ją do drugiej miski/garnka z gorącą wodą, tak aby do górnej miski nie wlewała się woda z dolnej miski. Czekolada pod wpływem pary wodnej/gorącej wody spod spodu się stopi. Mieszamy ją łyżką, aby wszystkie kawałeczki czekolady się roztopiły i górną miskę zdejmujemy znad gorącej wody.
-
Na dno foremek do muffinek wlewamy po 1 łyżce czekolady. Rozprowadzamy ją za pomocą łyżeczki po wewnętrznych brzegach foremki na 1-2 cm. Reszta czekolady niech chwilę poczeka w misce.
-
W małej miseczce zmieszaj 2 lekko czubate łyżki masła orzechowego, dodaj 1 łyżkę syropu klonowy i 1 płaską łyżeczkę mielonych migdałów/mąki kokosowej/wiórków kokosowych i szczyptę soli. Zmieszaj porządnie.
-
Nakładaj po 1 łyżeczce masy orzechowej na środek foremek na muffiny (na wlaną wcześniej czekoladę) na płasko, przyklep lekko od góry.
-
Na masę orzeszkową wlewaj resztę stopionej czekolady, powinna przykryć masę orzeszkową i zalać brzegi. Z wierzchu posyp czekoladki solą. Wstaw do lodówki na 15 minut lub dłużej. Czekoladki wyciągnij delikatnie z foremek. Smacznego!
Czemu z tego wychodZĄ niecałe 4 CIASTKA
Cześć! Masz na myśli to, że tak niewiele, czy że nie starczyło Ci składników na pełne 4 ciastka i ostatnie wyszło niepełne? Jeśli to pierwsze – też mi smutno, że czekolady i słodkości nie da się rozmnożyć! 🙂 Jeśli to drugie – wszystko zależy od wielkości form oraz tego, jak grubą warstwę się stworzy z czekolady itd. – po prostu najlepiej znać swój sprzęt i zrobić je raz, żeby wiedzieć, po ile czekolady/masy nakładać, żeby następnym razem stworzyć konkretną liczbę ciasteczek.
Pozdrawiam!