Wegańska gorąca czekolada
Rozgrzewający, rozweselający deser w płynie. Polecany zwłaszcza na zimowe wieczory!
Składniki
- 500ml mleka roślinnego (sojowe, migdałowe lub laskowe)
- 50g gorzkiej czekolady 70-85% (½ tabliczki)
- 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
- szczypta soli
- opcjonalnie: kilka kropli ekstraktu (nie aromatu!) waniliowego, można pominąć
Instrukcje
-
W garnku zagotowujemy lekko na średniej mocy palnika 2 szklanki (500ml) mleka roślinnego. Zmniejszamy moc palnika do małej.
-
Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, szczyptę soli, pokruszone 50g (½ tabliczki) gorzkiej czekolady i ewentualnie kilka kropli ekstraktu (nie sztucznego aromatu!) waniliowego albo szczyptę mielonej wanilii. Mieszamy energicznie zawartością garnka przez 1-2 minuty za pomocą trzepeczki albo widelca, do momentu kiedy cała czekolada się nie rozpuści.
-
Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek lub kubków. Smacznego!