Wegańska gorąca czekolada

Rozgrzewający, rozweselający deser w płynie. Polecany zwłaszcza na zimowe wieczory!

Porcje 2
Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 500ml mleka roślinnego (sojowe, migdałowe lub laskowe)
  • 50g gorzkiej czekolady 70-85% (½ tabliczki)
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: kilka kropli ekstraktu (nie aromatu!) waniliowego, można pominąć

Instrukcje

  • W garnku zagotowujemy lekko na średniej mocy palnika 2 szklanki (500ml) mleka roślinnego. Zmniejszamy moc palnika do małej.
  • Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, szczyptę soli, pokruszone 50g (½ tabliczki) gorzkiej czekolady i ewentualnie kilka kropli ekstraktu (nie sztucznego aromatu!) waniliowego albo szczyptę mielonej wanilii. Mieszamy energicznie zawartością garnka przez 1-2 minuty za pomocą trzepeczki albo widelca, do momentu kiedy cała czekolada się nie rozpuści.
  • Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek lub kubków. Smacznego!

    Wegańska gorąca czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close