Owsianka czekoladowa z czereśniami
Elegancka czekoladowa owsianka, którą zrobisz w 10 minut. Dodaje sił i poprawia humor, w końcu zawiera czekoladę i świeże owoce. A wiecie, dlaczego warto jeść owsiankę z owocami, takimi jak czereśnie, truskawki, maliny czy wiśnie? Te owoce są bogate w witaminę C. A witamina C poprawia wchłanianie żelaza (z płatków owsianych, nasion chia, orzechów). No to na zdrowie!
A jeśli jesteś fanem owsianki, polecam też owsiankę marchewkową, owsiankę z malinami i tahini, najlepszy sos do owsianki z masła orzechowego, oraz niebanalną owsiankę wytrawną – na słono, podaną z hummusem i warzywami.
Składniki
- ½ szklanki płatków owsianych
- ¾-1 szklanka mleka roślinnego lub wody (albo pół na pół mleko i woda)
- 1 łyżeczka nasion chia
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady (1 kostkę możesz posiekać i posypać z wierzchu)
- 100g czereśni (2 garści) albo truskawek, malin, wiśni
- opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego lub tahini albo garść posiekanych orzechów (np. laskowych)
Instrukcje
-
Płatki i nasiona chia wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem roślinnym (lub wodą lub pół na pół mlekiem i wodą). Jeśli lubisz gęste owsianki (jak ja) - użyj ¾ szklanki płynu, a jeśli bardziej wodniste - 1 szklankę płynu. Zagotowujemy na małym gazie, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez kilka minut mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec dodajemy 2 kostki czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia. Czereśnie kroimy na połówki i obieramy z pestek.
-
Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczki, polewamy masłem orzechowym lub tahini, posypujemy czereśniami i ewentualnie posiekaną czekoladą. Smacznego!
Nie spodziewałam się, że to takie pyszne, a skłonił mnie do zrobienia fakt posiadania własnych czereśni. Smaczna, sycąca i co też nie jest bez znaczenia- bardzo estetycznie wyglądająca owsianka.
Bardzo się cieszę! Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Bardzo smaczne i sycące śniadanie, dodałam garść borówek i posypałam włoskimi orzechami 🙂
Dziękuję za pyszną inspirację!
Cześć! Cieszę się, że przepis się przydał, udał i owsianka smakowała, dodatek borówek i orzechów włoskich brzmi przepysznie :).
Pozdrawiam ciepło!
Gosia@Warzywizm