udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Owsianka z malinami i tahini

Czy są tu fani owsianki? To ostatni dzwonek ? na malinki ❤️, są teraz wyjątkowo dojrzałe i pyszne. A do malinek – tahini, syrop klonowy ? i migdały ?. Dają razem tyle smaku, że nie ma potrzeby gotowania owsianki na mleku (roślinnym), wystarczy na wodzie.

Ta owsianka smakuje wybornie także schłodzona ❄️ więc można przygotować ją wieczorem na śniadanie następnego dnia. A można też raczyć się nią na desero-kolację jak ja wczoraj. ?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 szklanka płatków owsianych
2-2,5 szklanki wody
3 łyżki tahini
2 garści / 1 szklanka malin
2 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
garść migdałów albo płatków migdałowych

Instrukcje

1
Rozgrzewamy palnik kuchenki. Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą, stawiamy na gazie na średniej mocy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
2
Czekamy do momentu zagotowania, a następnie zmniejszamy gaz na mały (u mnie trójka). Gotujemy płatki przez 5-7 minut mieszając łyżką od czasu do czasu i pilnując, żeby nie przywarły do dna garnka. Jeśli owsianka wydaje się za gęsta, jeśli lubimy rzadszą konsystencję - dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy jeszcze przez chwilę.
3
Pod koniec gotowania do owsianki dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę tahini, mieszamy.
4
Każdą porcję owsianki podajemy z dodatkową łyżką tahini, łyżką syropu klonowego, garścią malin, posypaną migdałami pokrojonymi na mniejsze kawałki lub płatkami migdałowymi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode