Wegański serek wiejski

Składniki

,

Kategorie specjalne

Wegańska wersja domowego serka wiejskiego z dwóch składników. Pyszna sprawa na śniadanie, kolację czy przekąskę. Żeby zrobić większe danie, dodaj do niego startą rzodkiewkę (albo pokrojonego drobno ogórka lub pomidora) i posyp posiekanym szczypiorkiem, zajadaj z pieczywem.

A jeśli szukasz więcej śniadaniowych inspiracji, zerknij do przepisów na owsianki (słodkie lub wytrawną), zrób wegańską pastę do chleba albo usmaż tofucznicę. A jeśli szukasz przepisów na wegański „nabiał”, sprawdź serek do smarowania z nerkowców albo ser o smaku wędzonej papryki.

Porcje 1-2
Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 1 kubeczek jogurtu roślinnego naturalnego - kokosowy, sojowy lub owsiany (150g)
  • ½ kostki tofu naturalnego (90g)
  • szczypta soli i pieprzu
  • do podania: 2 rzodkiewki starte na tarce, garść posiekanego szczypiorku

Instrukcje

  • Pół kostki tofu osuszamy z zalewy za pomocą ręcznika papierowego albo czystej kuchennej szmatki. Tofu kruszymy na kawałki (nie bardzo drobno).
  • Mieszamy pokruszone tofu z jogurtem roślinnym. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Taki “wegański serek wiejski” można zjeść na śniadanie, z rzodkiewką startą na dużych oczkach tarki i posiekanym szczypiorkiem, albo wkroić do niego ogórka lub pomidora. Najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close