Wegański serek wiejski
Wegańska wersja domowego serka wiejskiego z dwóch składników. Pyszna sprawa na śniadanie, kolację czy przekąskę. Żeby zrobić większe danie, dodaj do niego startą rzodkiewkę (albo pokrojonego drobno ogórka lub pomidora) i posyp posiekanym szczypiorkiem, zajadaj z pieczywem.
A jeśli szukasz więcej śniadaniowych inspiracji, zerknij do przepisów na owsianki (słodkie lub wytrawną), zrób wegańską pastę do chleba albo usmaż tofucznicę. A jeśli szukasz przepisów na wegański „nabiał”, sprawdź serek do smarowania z nerkowców albo ser o smaku wędzonej papryki.
Składniki
- 1 kubeczek jogurtu roślinnego naturalnego - kokosowy, sojowy lub owsiany (150g)
- ½ kostki tofu naturalnego (90g)
- szczypta soli i pieprzu
- do podania: 2 rzodkiewki starte na tarce, garść posiekanego szczypiorku
Instrukcje
-
Pół kostki tofu osuszamy z zalewy za pomocą ręcznika papierowego albo czystej kuchennej szmatki. Tofu kruszymy na kawałki (nie bardzo drobno).
-
Mieszamy pokruszone tofu z jogurtem roślinnym. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
-
Taki “wegański serek wiejski” można zjeść na śniadanie, z rzodkiewką startą na dużych oczkach tarki i posiekanym szczypiorkiem, albo wkroić do niego ogórka lub pomidora. Najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po przygotowaniu. Smacznego!