Wegańskie kanapki caprese

Idealne letnie kanapki. Kromki z zielonym pesto, a na wierzch słodkawe, soczyste pomidory, tofu w roli mozzarelli, ocet balsamiczny i pachnące listki bazylii.

Użyj chleba z chrupiącą skórką albo ciabatty, efekt będzie wówczas najlepszy!

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 4 duże kromki chleba z chrupiącą skórką lub 2 ciabatty
  • 2 pomidory malinowe
  • 180g tofu naturalnego (ja użyłam tofu klasycznego Polsoja, polecam je ze względu na miękką konsystencję)
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego albo kremu balsamicznego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • Pesto szpinakowe:
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 szklanka pestek dyni, słonecznika lub ich mieszanka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • ¼-⅓ szklanki wody

Instrukcje

  • Przygotowujemy pesto: wszystkie składniki (pestki, szpinak, czosnek, przyprawy, sok z cytryny, wodę) blendujemy na gęste pesto, tak aby pozostały wyczuwalne pestki, nie na gładko. W razie potrzeby dodajemy więcej wody i mieszamy łyżką.
  • Kromki chleba lub przekrojoną ciabattę grillujemy (np. w grillu elektrycznym) albo zarumieniamy na 2 łyżkach oleju na patelni na średniej mocy palnika.
  • Tofu kroimy na cienkie plastry. Ja nożykiem wycięłam rogi plastrów tak, aby uzyskać kształt owalny plastrów tofu (na wzór mozzarelli), nie jest to konieczne. Pomidory kroimy na plastry. Zrywamy i myjemy listki bazylii.
  • Kromki smarujemy pesto szpinakowym (ja na 4 kromki użyłam około ½ przygotowanego pesto). Na wierzch wykładamy plastry tofu-mozzarelli i pomidorów. Polewamy (lub pryskamy) octem balsamicznym lub sosem balsamicznym i oliwą. Dekorujemy listkami bazylii. Opcjonalnie możemy kromki posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

    Wegańskie kanapki caprese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close