Wegańskie kanapki caprese
Idealne letnie kanapki. Kromki z zielonym pesto, a na wierzch słodkawe, soczyste pomidory, tofu w roli mozzarelli, ocet balsamiczny i pachnące listki bazylii.
Użyj chleba z chrupiącą skórką albo ciabatty, efekt będzie wówczas najlepszy!
Składniki
- 4 duże kromki chleba z chrupiącą skórką lub 2 ciabatty
- 2 pomidory malinowe
- 180g tofu naturalnego (ja użyłam tofu klasycznego Polsoja, polecam je ze względu na miękką konsystencję)
- 1-2 łyżki octu balsamicznego albo kremu balsamicznego
- 1-2 łyżki oliwy
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- Pesto szpinakowe:
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 szklanka pestek dyni, słonecznika lub ich mieszanka
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, ziół prowansalskich
- ¼-⅓ szklanki wody
Instrukcje
-
Przygotowujemy pesto: wszystkie składniki (pestki, szpinak, czosnek, przyprawy, sok z cytryny, wodę) blendujemy na gęste pesto, tak aby pozostały wyczuwalne pestki, nie na gładko. W razie potrzeby dodajemy więcej wody i mieszamy łyżką.
-
Kromki chleba lub przekrojoną ciabattę grillujemy (np. w grillu elektrycznym) albo zarumieniamy na 2 łyżkach oleju na patelni na średniej mocy palnika.
-
Tofu kroimy na cienkie plastry. Ja nożykiem wycięłam rogi plastrów tak, aby uzyskać kształt owalny plastrów tofu (na wzór mozzarelli), nie jest to konieczne. Pomidory kroimy na plastry. Zrywamy i myjemy listki bazylii.
-
Kromki smarujemy pesto szpinakowym (ja na 4 kromki użyłam około ½ przygotowanego pesto). Na wierzch wykładamy plastry tofu-mozzarelli i pomidorów. Polewamy (lub pryskamy) octem balsamicznym lub sosem balsamicznym i oliwą. Dekorujemy listkami bazylii. Opcjonalnie możemy kromki posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!